Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Credit Agricolе увеличава провизиите по кредитите до над 840 млн. евро

Френският кредитор отчита печалба през второто тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите

Credit Agricolе увеличава провизиите по кредитите до над 840 млн. евро

Снимка: Bloomberg L.P.

Credit Agricole SA заделя по-големи средства от очакваното за покриване на лоши кредити през второто тримесечие, след като пандемията от коронавирус удари клиентите на френския кредитор, съобщава Bloomberg.

Провизиите на банката за трите месеца до юни се увеличават до 842 млн. евро, в сравнение с очакванията на анализаторите за 775 млн. евро. 

Още по темата

Разходите за покриване на растящия дълг помрачиха финансовите резултати на Credit Agricole по отношение на някои от най-важните ѝ бизнеси, включително и в сегмента за обслужване на големи корпоративни клиенти, който отбеляза петкратно увеличение на разходите за риск спрямо година по-рано.

Кредиторът е по-диверсифициран и по-слабо зависим по отношение на търговията от своите местни конкуренти BNP Paribas SA и Societe Generale SA, въпреки че се възползва от пазарната волатилност, която подпомогна приходите на другите две банки.

В същото време Credit Agricole успя да избегне загуби от дивиденти, свързани с финансови активи, които предизвикаха катаклизъм в управлението в SocGen и Natixis в началото на седмицата.

Увеличението на провизиите компенсират някои от ползите, които банката отчете през тримесечието от „плаващите“ условия при бизнеса. Приходите на банката в размер на 4,89 млрд. евро са в съответствие с прогнозите, докато нетната печалба от 954 млн. евро надмина очакванията на анализаторите.

Звеното за капиталовите пазари и инвестиционно банкиране отчита ръст на приходите от 38% до 780 млн. евро, подпомогнато от 44-процентното увеличение при бизнеса с фиксиран доход.

„Нашата група излиза невредима от тежкото тримесечие“, изтъква главният изпълнителен директор на банката Филип Брасак, добавяйки: „Като водеща банка във Франция, ние силно подкрепяме нашите клиенти“.

От началото на годината цената на акциите на Credit Agricole се е увеличила с 34 на сто.

Банката заяви през първото тримесечие, че е позволила скок в използването на кредитни линии в края на март, тъй като големите ѝ клиенти се борят да осигурят нужното финансиране.

Брасак залага на корпоративното банкиране и управлението на активи, за да компенсира влиянието на ниските или отрицателните лихвени проценти, слабия потребителски пазар и нарастващите капиталови изисквания.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BNP затваря швейцарския си бизнес за финансиране на търговия със суровини