IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse с изненадваща печалба от 170 млн. франка през второто тримесечие

Анализаторите очакваха загуба от 37 млн. франка

10:00 | 28.07.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Швейцарската банка Credit Suisse отчита изненадваща печалба в размер на 170 млн. швейцарски франка (172,48 млн. долара) през второто тримесечие, докато нетните приходи намаляват с 16%, съобщава MarketWatch.

За сравнение печалбата през същия период на миналата година беше в размер на 1,05 млрд. франка. За това тримесечие анализаторите очакваха нетна загуба от 37 млн. франка.

В същото време банката отечита нетни приходи в размер на 5,47 млрд. франка при очаквания те да не надвишат 5,17 млрд. франка.

Финансовият резултат е изненадващ за базирана в Цюрих банка, която се намира в момент на мащабно преструктуриране. Визията на главния изпълнителен директор Тиджан Тиам е за стабилна печалба чрез намаляване на инвестиционното банкиране и по-големи приходи от управление на активи и персонално банкиране.

Положителните данни идват след загубата от предходното тримесечие, която беше първата от 2008 г. насам. Загубата за банката между януари и март достигна 302 млн. шв. франка, въпреки че анализаторите и инвеститорите очакваха тя да бъде много по-голяма.

След излизането на резултатите тогава главният изпълнителен директор Тиджан Тиам предупреди, че идва несигурно бъдеще. Той се опитва да понижи и разходите с над 3 млрд. франка до 2018 г. и да намали служителите на глобално ниво с 6 хил. души.

Банката заяви увереността си, че може да постигне или дори да задмине целевите си икономии от 1,7 млрд. франка до края на годината. Над 1 000 служители са били съкратени като част от преструктурирането на отдела за глобалните пазари.

Тиам заяви още, че очаква преструктурирането да струва 1 млрд. франка през 2016 г.

Нелекото състояние на пазарите обаче затруднява Тиам, който пое поста през юли и представи плана си за втората най-голяма швейцарска банка през октомври миналата година.

Пред CNBC той обясни, че Brexit все още няма влияние върху бизнеса му, но увери, че банката е готова да се адаптира, ако това се случи.

Коментарите му идват в момент на огромен страх за масови премествания от лондонския финансов център към други части на Европа, когато Великобритания напусне ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още