Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Даренията за германските партии скачат по време на избори

През 2017 г. общата сума на даренията за германските партии възлиза на 90,6 млн. евро, като половината от тях отиват при ХДС и ХСС

Даренията за германските партии скачат по време на избори

Снимка: Ройтерс

Финансовото състояние на германските партии за 2017 г. отново показва, че бизнесът е особено щедър по време на избори, като алиансът между Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) е големият бенефициент, съобщава Euractiv. 

Още по темата

Критиците смятат, че тези дарения всъщност нарушават демократичните устои.

Германското законодателство забранява даренията, които „са предоставени в замяна на определено политическо или икономическо предимство“.

Но връзката рядко е ясна, колкото беше през 2009 г., когато Свободната демократическа партия (СДП) събра необичайно голямо дарение от сектора на хотелиерството и след като се превърна в част от коалиционното правителство на страната, значително намали данъчната тежест върху тази индустрия.

Фактът, че тези дарения винаги са l особено голям размер по време на предизборни компании също поражда съмнения.

Това се отнася и за 2017 г., когато се проведоха последните германски федерални избори.

Позовавайки се на информацията от статистиката, общата сума на даренията е изчислена на 90,6 млн. долара, половината от която е предоставена на ХДС и ХСС.

От друга страна СДП, която се върна в германския парламент през въпросната година, е получила около 15 млн. евро.

Тя е следвана от социалдемократите (14,5 млн. евро), крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (7,4 млн. евро), зелените (5,8 млн. евро) и левите (2,6 млн. евро).

Организацията Abgeordnetenwatch, която изследва прозрачността в политиката, е проследила коя компания или асоциация към коя партия насочва своите дарения.

Най-голямото единично дарениe от 675 хил. евро е било направено от Асоциацията на работодателите за металургичната и електрическата индустрия в Бавария, като паричните средства са били насочени към ХСС.

По време на последните избори е изчислено, че общата сума при даренията от над 50 хил. евро е намалява до 3,5 млн. евро. Отново ХДС и ХСС са водещите партии тук, като християндемократите могат да се похвалят съответно със 785 хил. евро и 650 хил. евро.

Факт е, че партийните дарения, които са неравномерно разпределени между самите партии, и тяхното количество се повишава рязко преди и по време на избори, могат да повлияят на изборните резултати. И това е въпрос, който не бива да бъде пренебрегван.

Според Abgeordnetenwatch сегашните условия на прозрачност при партиите са напълно неадекватни.

„Нуждаем се от абсолютна забрана за дарения от страна на бизнеса и строги ограничения от физически лица“, посочват от организацията.

Подобни правила вече съществуват в други страни. Във Франция например физическите лица могат да дарят максимум 7,5 хил. евро годишно и само 4,6 хил. евро по време на предизборните кампании, докато при бизнеса е установена пълна забрана за дарения.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Стив Банън: Победа на националистите в ЕС ще помогне на Тръмп да спечели втори мандат