IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax изкачи за кратко 14-месечен връх, преди да спадне леко

По отношение на Brexit играта на „котка и мишка“ продължава с пълни сили, коментира пред DPA пазарният анализатор Дейвид Медън от CMC Markets

19:33 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради спадащите надежди за споразумение между ЕС и Обединеното кралство в спора за Brexit европейските фондови борси приключиха сесиите си в сряда на смесена територия.

Германският водещ индекс Dax изкачи в сряда близо 12 7000 пункта – до най-високото си ниво от 14 месеца. Но тогава инвеститорите загубиха куража си и в крайна сметка германският водещ бенчмарк завърши деня с повишение от 0,32 процента до 12 670,11 пункта. От вторник миналата седмица ръстът на Dax се увеличава до малко под 6 процента.

Средният бенчмарк MDax нарасна с 0,13 процента до 25 950,49 пункта в сряда, а останалите европейски борси приключиха почти без промени.

Общоевропейският Stoxx 600 компенсира по-ранните спадове и в края на сесията отчете скромна загуба от само 0,05% под равнището на предния ден, като подиндексът на компаниите за финансовите услуги се понижи с 0,9%, докато акциите на автомобилните компании поскъпнаха с 1,6%.

В Лондон FTSE 100 загуби 0,61% до 7167,95 пункт,а а в Париж CAC загуби 0,09% до 5696,90 пункта.

Преговорите за Brexit обаче все още не водят до резултат в сряда, последния ден на разговори преди решителната среща на върха на ЕС. В сряда източници от дипломатическите кръгове на ЕС твърдят, че преговорите са спрели заради бъдещата търговска сделка и клаузи за лоялна конкуренция.

Ирландският премиер Лео Варадкар потвърди, че разногласията около отношенията на Северна Ирландия с блока "все още не са разрешени". Говорител на британския лидер Борис Джонсън каза в сряда, че Джонсън ще присъства на срещата на върха на ЕС следващата седмица и че има шанс да се гарантира споразумение.

Междувременно напрежението между най-големите световни икономики отново се засили, тъй като Китай заплаши с контрамерки заради законопроект в САЩ, подкрепящ протестите в Хонконг.

В сряда главният управител на Хонконг Кери Лам отказа да отстъпи пред исканията на протестиращите, докато насилието ескалира в целия град. Законодателите нарушиха годишното обръщение на Лам в сряда, викайки и хвърляйки по нея различни предмети.

 

Така по отношение на Brexit играта на „котка и мишка“ продължава с пълни сили, коментира пред DPA пазарният анализатор Дейвид Медън от CMC Markets.

В допълнение към продължаващите преговори за Brexit и развитието на търговския спор между САЩ и Китай търговците следяха и важни икономически данни. Те включват например потребителските цени в еврозоната.

Инфлацията в еврозоната е на най-ниското си ниво от три години. Въпреки годините на хлабава парична политика потребителските цени се повишиха през септември само с 0,8 процента спрямо същия месец на миналата година, както обяви статистическата агенция Евростат в сряда.

В резултат на това инфлацията в еврозоната продължава да се отдалечава от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Няколко седмици преди края на мандата на гуверньора на ЕЦБ Марио Драги тя е на най-ниското си ниво от ноември 2016 г. През август инфлацията е била 1,0 процента. Според предишна оценка за септември се очакваше поскъпване от 0,9 процента.

В САЩ Федералният резерв на САЩ ще публикува т. нар. Бежова книга, пазарния коментар за икономическото развитие. Тези доклади играят важна роля за заседанията на Комитета за отворен пазар, който де факто определя лихвите.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още