Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дьо Гало: Скоростта на плащанията е по-важна от размера на спасителния фонд на ЕС

Държавите от блока обаче още не са готови с плановете как да харчат парите, очертават се проблеми и с ратификацията, включително и в Германия

Дьо Гало: Скоростта на плащанията е по-важна от размера на спасителния фонд на ЕС

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Скоростта, с която европейските правителства могат да получат своя дял от плана за възстановяване на Европейския съюз (ЕС), е по-важна от размера на този фонд. Това коментира Франсоа Вилроа дьо Гало, гуверньор на централната банка на Франция и един от водещите гласове в Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Ройтерс.

Администрацията на американския президент Джо Байдън вече е започнала да изплаща средства от новия пакет стимули на стойност 1,9 трлн. долара. Това повдига въпроси в Европа относно размера на фонда за възстановяване от 750 млрд. евро на ЕС, договорен миналото лято.

„За нас европейците основният въпрос сега е не мащабът на фискалната ни реакция, а скоростта на нейното изпълнение“, коментира Дьо Гало в реч пред Колежа на Европа.

„Скоростта отново е нашият колективен недостатък. Правителствата сега трябва да изпълнят плана за възстановяване, за който са се съгласили, и трябва да го направят спешно", допълва той.

Още по темата

Правителствата на ЕС все още представят подробни планове за това как планират да харчат парите, които им се полагат, от фонда за възстановяване на ЕС. Много от страните дори не са ратифицирали фонда.

ЕК и правителствата все още не са постигнали съгласие за структурни реформи, докато вътрешната политика в някои страни подхранва опасенията за възможни закъснения.

Междувременно конституционният съд на Германия издаде заповед в петък срещу подписване на закона на ЕС за фонда в Германия заради спешна жалба срещу него от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия" (AfD) и група граждани, обединени като Алианс на гражданската воля.

Дьо Гало заяви, че адекватната фискална дисциплина е от ключово значение за справяне с икономическите шокове и че ще дойде време през следващата година, след като минат изборите във Франция и Германия, да се проведе дебат относно фискалния правилник на ЕС – Пакта за стабилност и растеж.

„Все още имаме нужда от правила, но преработени и опростени“, казва още той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК няма да продължава договорите за ваксините на AstraZeneca и J&J догодина