Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Две трети от британските фирми - "напълно работещи” след пролетната Covid-блокад

Други 21% от анкетираните предприятия заявяват, че през първата половина на юли "работят частично"

Две трети от британските фирми - "напълно работещи” след пролетната Covid-блокад

Снимка: Bloomberg LP

Две трети от британския бизнес  посочват, че вече са “напълно работещ" в сравнение с около 50% през юни, след като въведените строги ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса доведоха до блокиране на икономическия живот в Обединеното кралство през пролетта.

Това показват резултати от последна анкета на  Конфедерацията на британската индустрия (CBI), публикувана в неделя и цитирана от Ройтерс.

Други 21% от анкетираните предприятия заявяват, че през първата половина на юли "работят частично", като някои от техните сгради и офиси са все още затворени.

"С постепенното отваряне отново на бизнеса данните за този месец изглежда показват повратна точка за икономиката“, посочи Алпеш Палея, икономист от CBI - една от основните бизнес организации във Великобритания.
Редица фирми обаче, особено тези насочени към потребителските сектори, остават в "остри финансови затруднения", добави той.

Блокадата на Великобритания започна бавно да се разхлабва през  май, като последната голяма промяна беше на 4-ти юли, когато на хотели, заведения и ресторанти беше разрешено да отворят отново., напомня Ройтерс.
В петък обаче премиерът на страната Борис Джонсън заяви, че отлага по-нататъшното разхлабване на ограничителните мерки с оглед ново нарастване нa новозаразените с Covid-19.Бизнес отбелязва през юли, че работи с 85% от обичайния си капацитет поради социално дистанциране, което е повишение спрямо 72% през юни, когато все още важеше правилото за дистанция между хората от два метра.
Липсата на търсене от страна на клиентите продължава да бъде най-честото предизвикателство на бизнеса за възобновяване на нормалните операции, отбеляза CBI. Повече от две трети от фирмите определят тази липса на бариера пред нормалните им дейности, което е леко намаление спрямо юни.

През следващата седмица (на 6-и август, четвъртък) Английската централна банка ще представи новите си тримесечни макропрогнози, тъй като различните сектори на британската икономика се възстановяват с различни темпове от безпрецедентния икономически спад.

Дали основната бариера пред растежа е липсата на потребителско търсене или трудностите на бизнеса да посрещне това търсене, ще бъде от ключово значение за решенията по-късно тази година на централната банка за предприеманите от нея стимулиращи мерки, отбелязва Ройтерс.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса