IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБО активира отново насоките си за мораториум на плащанията по банкови кредити

Насоките ще действат до 31 март 2021 г., съобщават от надзорния орган

18:19 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският банков орган (ЕБО) реши да активира отново своите насоки относно законодателен и незаконодателен мораториум за плащанията по кредитите след внимателно наблюдение на развитието на пандемията от COVID-19 и по-специално въздействието на втората вълна и свързаните с това правителствени ограничения, предприети в много страни от Европейския съюз (ЕС), посочва се в съобщение на институцията.

Насоките ще действат до края на март 2021 г., става ясно още от съобщението.

Повторното активиране ще гарантира, че заемите, които преди това не са се възползвали от мораториума за плащане, сега ще могат, коментират от ЕБО.

Управителният съвет на Българската народна банка обяви по-рано днес, че ще спазва гласуваните от ЕБО насоки за законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити. Малко по-късно от Асоциацията на банките в България обявиха, че работят по изготвяне на промени в т. нар. Ред за отсрочване („Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества“).

Ролята на банките да осигурят непрекъснат поток от заеми на клиентите остава от изключителна важност и с повторното активиране на тези насоки ЕБО признава изключителните обстоятелства на втората вълна от COVID-19. Ревизираните насоки на ЕБО, които ще се прилагат до 31 март 2021 г., включват допълнителни предпазни мерки срещу риска от неправомерно увеличаване на непризнатите загуби в баланса на банките, допълват от надзорния орган.

С продължаващото разгръщане на пандемията е от решаващо значение банките да продължат да предоставят заеми на реалната икономика, като същевременно признават всички проблеми с платежоспособността, за да гарантират, че проблемните заеми са добре отразени в техните баланси, казва още ЕБО.

Като част от повторното активиране на насоките относно законодателния и незаконодателния мораториум органът въвежда две нови ограничения, за да гарантира, че подкрепата, предоставяна от мораториумите, се ограничава до преодоляване на недостиг на ликвидност, предизвикан от новите блокади, както и че има липса на оперативни ограничения върху продължаващата наличност на кредит.

От прилагането на насоките могат да се възползват само заеми, които са спрени, отложени или намалени съгласно общия мораториум на плащанията не повече от 9 месеца, включително предварително предоставени отсрочки за плащане.

Кредитните институции се приканват да документират пред своя надзорен орган плановете си за оценка, че експозициите, предмет на общ мораториум на плащанията, няма вероятност да останат неплатени. Това изискване ще позволи на надзорните органи да предприемат подходящи действия.

ЕБО непрекъснато наблюдава използването на мораториуми и развитието на кредитното качество за заеми, ползващи се от използването на такива моратории. Заедно с включването на изискването банките да документират своите планове за оценка на вероятността от неплащане на експозиции по мораториум, тези мерки ще позволят на надзорните органи, ако е необходимо, да предприемат действия, за да гарантират подходящо признаване на загубите.

Подобряват се и изискванията на органа за оповестяване, свързани с използването на публични мораториуми, като те скоро ще бъдат публикувани, допълва органът.

Насоките на ЕБО относно законодателните и незаконодателните мораториуми за изплащане на заеми бяха публикувани на 2 април 2020 г., за да се гарантира, че банките, като същевременно поддържат сравними показатели, ще могат да предоставят отсрочки на клиентите си за плащанията заради кризата с коронавируса.

С разгръщането на пандемията от COVID-19 през юни 2020 г. ЕБО удължи датата на прилагане на своите насоки с три месеца - от 30 юни до 30 септември 2020 г., а на 21 септември обяви за постепенното им прекратяване. Сега обаче ситуацията е различна.

Междувременно наскоро, на уебинар на Американската търговска камара, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев коментира, че не се планира удължаване на срока на мораториума за плащания по банкови кредити в България. Той посочи, че централната банка е в готовност да приложи допълнителни мерки, повечето свързани с капиталовите изисквания на кредиторите, но не уточни какви точно.

На конференцията „Банките и бизнесът“, организирана от в. Капитал, подуправителят Калин Христов днес също коментира, че нов мораториум не се очаква, защото не би бил толкова ефективен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още