Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ очаква засилване на сливанията в еврозоната

Даниел Нуи защити опита на централната банка да свие нивото на необслужваните кредити

ЕЦБ очаква засилване на сливанията в еврозоната

Директорът на банковия надзор към ЕЦБ Даниел Нуи. Снимка: архив Ройтерс

Активността при сливанията и придобиванията в банковия сектор на еврозоната вероятно ще се ускори на фона на бързия икономически растеж и намаляването на некачествените задължения. Така поне смята директорът на банковия надзор към Европейската централна банка (ЕЦБ) Даниел Нуи в интервю за португалската преса, цитирано от Ройтерс.

ЕЦБ се оплаква отдавна, че Европа е свръхбанкирана, намалявайки ефективността на сектора и свивайки печалбите - проблем, който е в сила, откакто по-слабите банки не могат да осъществят трансмисионния механизъм на прекалено разхлабената парична политика на ЕЦБ към реалната икономика.

„Мисля, че със завръщането на икономическия растеж и с огромната работа, която се извършва по отношение на необслужваните кредити, ще станем свидетели на няколко банкови сливания, които да се извършват в рамките на  еврозоната и извън нея“, казва Нуи за португалския вестник Público.

Тя също така защити опита на централната банка да свие нивото на необслужваните кредити, но заяви същевременно, че новите насоки за новоотпуснатите кредити могат да бъдат забавени с няколко месеца след получаване на отзиви от страна на индустрията. 

Още по темата

„Смятам, че процесите на анализ ще отнемат един или два месеца. Следователно е много вероятно и имплементирането ще бъде отложено с няколко месеца“, допълни тя. 

„Бих казала, че няма голямо значение дали това ще се случи на 1 януари, на 1 април или 1 юни догодина“, посочи Нуи, добавяйки, че не вижда причини за отлагане на този процес до 2019 г.

Преди време Ройтерс цитира свои източници, близки до темата, според които новите правила, които ще влязат в сила на 1 януари, могат да причинят забавяне от няколко месеца или вероятно още година преди евентуални банкови сливания и придобивания в бъдеще.

Независимо от забавянето Нуи посочи, че отделното предложение за справяне с т.нар. "лоши кредити" за около 800 млрд. евро в рамките на еврозоната ще бъде факт през първото тримесечие, както е по план, дори ако очертанията на плановете са все още несигурни.

„Възнамеряваме да публикуваме нещо по отношение на количествените очаквания относно наследствените акции в  края на първото тримесечие следващата година. Не съм съвсем сигурна какво точно ще представлява това, тъй като не съм виждал работата на групата на високо ниво в рамките на ЕЦБ, чрез която се анализират необслужваните дългови  експозиции", добави тя.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Fitch повиши кредитния рейтинг на Кипър до инвестиционно равнище