Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Единният енергиен пазар в Европа - още една стъпка напред

От днес започва стартира общ пазар за електричество, доставяно в същия ден

Единният енергиен пазар в Европа - още една стъпка напред

Снимка: Архив Ройтерс

Визията на Европейския съюз за единен енергиен пазар се придвижва с още една стъпка напред във вторник със старта на общ пазар за електричество, доставяно в същия ден, съобщава Bloomberg.

Проектът, който изисква тясно сътрудничество между конкурентни борси и мрежови оператори, ще свърже 14 национални пазара от Латвия до Германия и Португалия. Повечето други европейски страни по план би трябвало да се присъединят следващото лято. Пазарите ще бъдат третирани като една зона, в която енергията ще бъде купувана и продавана между трейдъри по същия начин, по който се случва в рамките на една страна – стига да е наличен необходимият международен преносен капацитет.

Свързването на пазарите с търговия „в рамките на деня“ (intraday) е следващата стъпка напред след обвързването им с търговия с „ден напред“ (day-ahead) през май 2015 г., като целта е да се усъвършенства начина, по който се управляват мрежите. Това означава, че енергия от вятърна турбина, въртяща се през ветровит ден в Северна Германия, може да бъде купена от болница във Франция.

„Това може да донесе само ползи за клиентите и за енергийните борси на Европа“, коментира Ханс Ранден, директор за свързването на пазарите на платформата за търговия Nord Pool в Осло. „Вложихме много време, пари и ресурси, за да обновим изцяло нашата система за търговия в рамките на ден“.

Работата по единния европейски пазар започна още през 2007 г., когато група от 29 енергийни министри, регулатори, борси и мрежови оператори от Германия, Франция, Белгия и Холандия се договориха за пръв път да подобрят движението на електричеството между страните им.

Държавите, които ще участват в проекта за търговия в рамките на деня, са Австрия, Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Норвегия, Холандия, Португалия, Испания и Швеция.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Nasdaq оттегля офертата си за придобиването на борсата в Осло