Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

EK e открила разлики в еднакви храни, предлагани в ЕС

Една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав

EK e открила разлики в еднакви храни, предлагани в ЕС

Снимка: Pixabay

Девет процента от сравнените 1400 хранителни стоки в 19 държави от ЕС са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22 на сто от стоките с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката. При проучването не са забелязани "последователни географски тенденции", става ясно от представени днес данни от общоевропейска проверка на състава на хранителните стоки. Някои изделия се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав, показва проучването.

Още по темата

Проверката е установила, че в повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на стоките. Общо 23 на сто от изделията са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27 на сто разликите в състава в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката. Девет на сто от стоките, представени като еднакви в ЕС, са имали различен състав - те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но са били с различен състав. При 22 на сто от изделията, представени по сходен начин, е установен различен състав - те са имали сходна лицева страна на опаковката, но са били с различен състав.

При използването на еднаква или сходна опаковка на стоки с различен състав не се наблюдават "географски тенденции". Разликите в състава, открити при проучването, не означават непременно разлики в качеството, поясняват от ЕК.

„На европейския единен пазар не може да има двойни стандарти. С новите закони за санкциониране на разликите в качеството на храните и засилване на правомощията на органите за защита на потребителите разполагаме с необходимите инструменти за прекратяване на тази практика. Европейските потребители ще могат да пазаруват напълно спокойни, че купуват това, което виждат“, коментира комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова

„...Радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток – Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав“, каза от своя страна Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център.

Комисията поставя днес начало на събирането на предложения с общ бюджет 1,26 млн. евро, чиято цел е укрепване на възможностите на потребителските организации да изпробват стоки и да откриват възможни случаи на подвеждане. Крайният срок за участие е 6 ноември. ЕК отбелязва, че според законодателството на ЕС предлагането на стока като друга, продавана на пазара в други държави в ЕС, ако тази стока се различава значително по състав, без за това да има основателни причини, може да представлява нелоялна и незаконна заблуда на потребителите.

Проучването е извършено по еднакъв начин в България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Четиринадесет европейски страни се споразумяха за разпределянето на мигранти