IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Има напредък по британското предложение за Brexit

Според Комисията обаче остават проблематични точки, които ще изискват още работа през идните дни

21:17 | 02.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложението на Великобритания за сделка във връзка с напускането й на Европейския съюз включва „положителен напредък“, но все още има „някои проблематични“ точки, които ще изискват допълнителна работа през идните дни, съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е уведомил британския премиер Борис Джонсън по време на телефонен разговор, че изпълнителният орган на ЕС ще разгледа правния текст обективно и в светлината на „добре известните критерии“ на блока, казва се в съобщение на ЕК.

Юнкер приветства решителността на Джонсън да постигне напредък в разговорите преди срещата на Европейския съвет през октомври с оглед постигането на сделка, допълва Комисията.

„Въпреки това председателят отбеляза също, че има някои проблематични точки, които ще изискват допълнителна работа през идните дни, особено във връзка с управлението на предпазния механизъм“, казва се в съобщението.

„Деликатният баланс“ на остров Ирландия, постигнат със Споразумението от Разпети петък, което сложи край на 30-годишния конфликт, трябва да бъде запазен.

Друго притеснение, което трябва да бъде разрешено, са съществените митнически правила, допълва Комисията.

Тя отбелязва, че трябва да има юридически работещо решение, което постига всички цели на предпазния механизъм – предотвратяване на твърда граница, запазване на сътрудничеството между Севера и Юга и островната икономика и да се защити общият пазар на ЕС и мястото на Ирландия в него“.

Според Комисията представители на ЕС и на британския екип от преговарящи ще се срещнат в Брюксел през идните дни. „ЕС иска сделка. Оставаме единни и готови да работим 24 часа в денонощието, за да се случи това, както работихме през последните три години“, допълва се в съобщението.

Междувременно преговарящият по Brexit от името на ЕС Мишел Барние заяви, че новите предложения на Джонсън бележат напредък, но все още е необходима много работа за ново споразумение за излизането на Великобритания от съюза.

„Има напредък, но за да съм честен, все още е необходима много работа, за да изпълним трите цели на предпазния механизъм – без граница, изцяло ирландска икономика и защита на единния пазар“, заяви Барние пред репортери.

„Ще продължим да работим за постигането на сделка. Излизане на Великобритания без сделка никога няма да бъде избор на ЕС. Ще продължим да работим с британския екип…, но искаме споразумение, което спазва и изпълнява трите ангажимента“, допълни той.

По информация на Sky News Джонсън отново ще разпусне парламента на 8 октомври преди задействането на нова законодателна програма на 14 октомври.

Миналата седмица британският Върховен съд постанови, че предишното суспендиране на парламента, инициирано от Джонсън, е било незаконно и нареди повторното свикване на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още