IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Готови сме както за компромис с ЕС, така и за твърд Brexit

Британският премиер отхвърли категорично идеята за повторен референдум

15:19 | 02.10.19 г. 1
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън заяви в сряда, че планът му включва компромис от страна на Обединеното кралство и се надява и Европейският съюз (ЕС) да направи компромис от своя страна, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на информация на Financial Times. 

Джонстън каза, че ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, алтернативата е Brexit без сделка.

„Това не е резултат, който сме искали. Това изобщо не е резултатът който искаме. Но нека ви кажа, мои приятели, това е резултатът, за който сме готови“, посочи Борис Джонсън.

Той определи Brexit като възможност сама по себе си и разкритикува идеята за повторен референдум, задавайки въпроса „можете ли да си представите още три години от същото“.

Новите предложения на Обединеното кралство по отношение на ирландската граница включват избягването на проверки на или в близост до ирландската граница, защита на съществуващите регулаторни разпоредби за земеделските производители и бизнеса от двете страни на границата, както и Великобритания да има контрол върху търговската си политика „от самото начало“.

Остава по-малко от месец до крайния срок за напускане на ЕС, като все още виси нерешен въпросът за ирландската граница. След като Великобритания напусне митническия съюз на ЕС, ще трябва да бъде поставен граничен контрол, но и двете страни заявяват, че са против физическата инфраструктура, като контролно-пропускателните пунктове на границата.

В заключение на днешната си реч премиерът на Великобритания призова за приключване на Brexit с думите: „Нека най-накрая да повярваме в себе си“.

Борис Джонсън произнесе речта си по време на годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър.

Кабинетът на британския министър-председател заяви, че планът му представлява неговото „окончателно“ предложение и ако бъде отхвърлен, Великобритания ще се отдръпне и ще започне подготовка за Brexit без сделка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Има нещо много извратено Брекзитът да е на връх Хелуин! :))Хелуин-Брекзит! Мдаа Великобритания е в последните фази на своята история...Тя започва, като студен и влажен остров край бреговете на Европа и се връща към това положение, колкото и да е болезнено, най-вече за англичаните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още