Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК: Литва е готова за влизане в еврозоната от 2015 г.*

Седем страни, сред които и България, все още не отговарят на критериите за приемане на еврото

Литва е покрила всички изисквания за присъединяване към еврозоната, съобщи в сряда Европейската комисия, цитирана от Ройтерс. Така малката балтийска държава се очаква да стане 19-ият член на еврозоната от началото на следващата година.

За да приеме еврото, дадена страна трябва да има държавен дълг, не по-висок от 60% от брутния си вътрешен продукт, бюджетен дефицит под 3% от БВП, слаба инфлация и ниски лихвени проценти, както и собствената ѝ валута да е стабилна спрямо еврото.

От всички 28 страни членки на Европейския съюз единствено Великобритания и Дания няма да въвеждат еврото заради постигнати договорености.

Всички други държави са задължени да приемат общата валута в даден момент, когато покрият критериите. Комисията оценява дали отговорят на критериите на всеки две години в т. нар. Доклад за конвергенция.

„Според Доклада за конвергенция от 2014 г. Литва отговаря на критериите за въвеждане на еврото. В резултат на това Комисията предлага Литва да приеме еврото от 1 януари 2015 г.“, посочват от ЕК.

Официалното решение за приемане на Литва в еврозоната ще бъде взето от финансовите министри на страните членки на ЕС през втората половина на юли. Тогава министрите трябва да постигнат споразумение и относно обменния курс на литовския литас в евро.

Още по темата

Останалите 7 страни, които все още остават извън еврозоната – България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция – не отговарят на всички критерии за приемане на еврото.

С присъединяването на Литва с население от 3,4 млн. души общото население на еврозоната ще достигне 336 млн. души с БВП от приблизително 6,96 трлн. евро. 

Икономиката на България

Що се отнася до България, в доклада си Еврокомисията подчертава, че коментарите по отношение законодателството за БНБ са почти същите, тъй като коментарите от предишния доклад не са били отразени.

Още по темата: Европа Литва еврозона

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
7
 
7
 
20
Jay Gould до: lyusien
преди 5 години
Не ме интересува какво излиза при теб или останалите пилешки глави. Обаче ви казах, че няма да влезете и не влязохте нали?! А това, че явно дори не си се интересувал каква е инфлацията в Германия да кажем, не е мой проблем. Казвам какво ще стане и защо стана така както ви казах още в 2010 година, а ти ако искаш си върти партийните *** и чакай Челябинския метеор. Лека вечер.
2
 
9
 
19
преди 5 години
До 18

Де факто изискването за инфлацията е следното - Средното ниво на три страни с най ниска инфлация във Еврозоната плюс 1.5 % Свери си ти часовника Първо чети после пиши
1
 
13
 
18
преди 5 години
1. Бюджетен дефицит в рамките на до 3% от брутния вътрешен продукт;
2. Инфлация, която не надвишава с повече от 1.5 процентни пункта средното ниво в страните с най-висока ценова стабилност;
3. Държавен дълг до 60% от брутния вътрешен продукт;
4. Дългосрочни лихвени проценти, които не надхвърлят с повече от 2 процентни пункта средното ниво в страните с най-висока ценова стабилност;
5. Колебания на валутния курс на местната валута с не повече от +/- 15%;
5
 
10
 
17
преди 5 години
Има и друго - Дянковата инфлация драстично се разминаваше с инфлацията сметната от Eurostat. НСИ както се видя и в резултата с преброяването е лъгал като разпран в последните години. Eurostat дори няколко пъти отправя забележки към нашите чиновници да лъжат по-малко
5
 
7
 
16
Jay Gould до: Jay Gould
преди 5 години
Изискването за инфлация е по 1.5%, а не 3% свери часовника. Тия неща могат да се намерят и да се прочетат.

Още от Европа
Борис Джонсън затвърждава позицията си на фаворит за поста на Тереза Мей