IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК намали таксите за регистрация на използвани химикали

Европейското законодателство в тази сфера беше обявено като едно от най-бюрократичното за бизнеса

15:59 | 20.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК намали таксите за регистрация на използвани химикали

Европейската комисия направи сериозна редукция на таксите за регистрация на използваните химикали. След промените стандартните регистрационни такси намаляват с между 35% и 95% в зависимост от големината на компаниите. С между 25% и 90% пък намаляват таксите за подаване на искане за регистрация на използвани химикали.

Най-голямо е намалението за микрокомпаниите.

Според изискванията на европейското законодателство компаниите от общността трябва да искат разрешение и да подават заявления за използваните химикали. Съответно и се плащат такси за обработка на подаваната документация. Разрешенията за използването на веществата се издават от Европейската агенция по химикалите.

Законодателството по отношение на използваните химикали беше посочено от бизнеса в ЕС като едно от най-бюрократичните. Малките и средните компании посочиха, че имат най-големи трудности с администрацията с тези правила. Именно това е и причината за намаляването на таксите, коментира по този повод комисарят по въпросите на индустрията Антонио Таяни. 

Регламентът за химикалите (REACH) влезе в сила в средата на 2007 година. Целта е да бъде защитено човешкото здраве и околната среда от химическите вещества. Освен регистър на използваните химикали, който има за цел да повиши отговорността на компаниите, законодателството на ЕС забранява и употребата на вредните вещества. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още