IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призовава: Отворете връзките за търговия и основни пътувания с Великобритания

Несъществените пътувания от и до Острова така или иначе спират от 1 януари, защото приключва преходният период след Brexit

17:42 | 22.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) призова държавите членки да отворят отново критичните връзки за търговия и пътнически транспорт с Великобритания, но да продължат да обезсърчават несъществените пътувания, като предприемат координиран подход. Това е крачка напред към прекратяване на хаоса по границите на Острова и най-натовареното британско пристанище.

Брюксел подчертава в съобщение, че товарният транспорт до и от Великобритания трябва да се осъществява непрекъснато, а забраните за полети и влакове да бъдат премахнати, за да се осигури възможност за важни пътувания и да се избегнат смущения във веригата на доставки.

Комисията препоръчва на държавите членки да прилагат принципите на препоръката на Съвета от октомври относно координирането на ограниченията за свободно движение, както и гражданите на Съюза и гражданите на Обединеното кралство, пътуващи до своята държава членка или държава на пребиваване, както и гражданите на трети държави, които се ползват от правата на свободно движение в ЕС, да бъдат освободени от допълнителни временни ограничения, при условие че преминат тест или карантина.

От пътуващите, които изпълняват важни функции, например медицинският персонал, следва да се изисква да бъдат подложени на тест (RT-PCR тест или бърз антиген тест в рамките на 72 часа преди заминаването), но не следва да се изисква да бъдат поставени под карантина, докато изпълняват тази основна функция, посочват още от ЕК.

Транспортният персонал в рамките на ЕС следва да бъде освободен от всякаква забрана за пътуване през всяка граница и от изисквания за тестване и карантина, когато пътува през граница до и от плавателен съд, превозно средство или въздухоплавателно средство. Когато дадена държава членка, в специфичния контекст на ситуацията между ЕС и Обединеното кралство и през следващите дни, изисква бързи антигенни тестове за транспортните работници, това не следва да води до смущения в транспорта, допълват от ЕК.

Транзитното преминаване на пътници, особено за основни пътувания, следва да бъде улеснено без карантина. Може да се изисква тест, но органите трябва да информират предварително за това изискване или да предложат тестване по време на пътуването.

ЕК напомня, че до края на декември правилата за свободно движение все още се прилагат за Великобритания. Това означава, че държавите членки по принцип не следва да отказват влизането в ЕС на лица, пътуващи от Обединеното кралство.

От 1 януари, когато приключва преходният период след Brexit, Великобритания ще бъде третирана като трета страна и неналожителните пътувания до ЕС ще бъдат временно ограничени съгласно препоръката на Съвета. Съветът на ЕС може да реши обаче да включи страната в списъка на държавите, за които не се прилагат ограниченията за пътуванията.

Британското правителство отчаяно се опитва да отвори отново търговските пътища към Франция, пише Bloomberg. Единият ден на политически бартер от двете страни на Ламанша не сложи край на безизходицата. Франция затвори товарния трафик от Дувър в югоизточна Англия в полунощ в неделя поради страх от по-бързо разпространяващия се нов щам на коронавируса. Това принуди правителството на Великобритания да наложи строга блокада на Лондон и околните райони.

Над 40 държави вече забраниха полетите от и до Великобритания и ефективно изолират страната.

Заради затворените граници над 1 500 камиона са блокирани по пътищата в Югоизточна Англия. Страната е заплашена и от недостиг на хранителни стоки точно в навечерието на Коледа.

Ситуацията е своеобразна генерална репетиция за Великобритания за това, което може да настъпи след по-малко от две седмици, ако не се стигне до търговско споразумение с ЕС преди 31 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Несъществените пътувания от и до Острова така или иначе спират от 1 януари, защото приключва преходният период след BrexitREALLY ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още