IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е изправена пред продоволствена криза

Проблемите разкриват уязвимостите на страната преди напускането й на единния европейски пазар

19:18 | 21.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания е изправена пред заплахи за хранителната индустрия и дните на трескаво пазаруване преди Коледа, тъй като европейските страни ограничиха търговията и пътуванията, за да се предпазят от растящите случаи на коронавирус, показвайки какъв ще бъде хаосът по границите на Великобритания при липса на сделка след Brexit, предава Bloomberg.

Заради страх от бързо разпространяващия се нов щам на вируса, който наложи строга блокада в Англия, в неделя Франция спря пътуванията от Великобритания за 48 часа и иска по-строг режим на тестване преди да вдигне блокадата. Германия и Италия спряха пристигащите полети от Великобритания, а Испания и Португалия последваха примера им. Кризата даде нова неотложност за преговорите за търговско споразумение с Европейския съюз, които останаха в критична фаза след преговорите през уикенда.

Късно в неделя пристанището в Дувър спря товарите, превозвани с ТИР-ове във Франция, но разреши на непридружените товари да продължат да се придвижват. Трафикът във Великобритания не е нарушен, въпреки че ТИР-овете често возят доставки в двете посоки, а новата епидемия в сърцето на Англия може да ги обезсърчи да влизат на Острова.

Нарушенията разкриват уязвимостите в търговията на Великобритания в момент, когато 4,5-годишната одисея за напускане на ЕС се превръща от политическа реторика в икономическа реалност. Бизнес групи, изправени пред катастрофални загуби, призоваха правителството на премиера Борис Джонсън да предприеме действия скоро, като Logistics UK с 18 хил. члена призова за бързо тестване за COVID-19 на водачи на ТИР-ове, излизащи от страната, като най-бързия начин да защитят веригите на доставки.

Кошмар

„Това е кошмарът преди Коледа“, коментира Джеймс Уитър, главен изпълнителен директор на групата Scotland Food & Drink industry.

Според него има над сто камиона, пълни с морски дарове, които трябва да пресекат границата към ЕС за коледните пазари на едро във Франция и Испания, които обичайно трябва да се проведат в сряда. Растат опасенията, че живите мекотели ще се развалят, ако бъдат задържани на границата, а правителството трябва да действа сега, за да гарантира, че товарите ще продължат да се движат, допълва Уитър.

Френският транспортен министър Жан-Батист Джебари заяви, че европейските страни работят по „стабилни здравни правила“, които трябва да бъдат задействани „през идните часове“. Пристанищата за контейнеровози и терминалите за фериботи вече бяха задръстени заради натрупване на стока преди крайния срок на 31 декември за окончателното напускане на единния европейски пазар.

Но среща на експерти в ЕС за реакция при кризи в Брюксел в понеделник приключи без решение как да се процедира към пътуванията от Великобритания, каза официален представител на ЕС, пожелал да остане анонимен. Някои членове на групата призоваха за спешно обсъждане на политическо ниво за разрешаване на проблема.

Снабдителни вериги

Представители на Великобритания омаловажиха неотложността на ситуацията. Джейми Дейвис, говорител на премиера, призова британците да не се презапасяват с хранителни продукти и допълни, че „имаме устойчиви снабдителни вериги“.

В отговор на въпрос за ваксината Дейвис заяви, че Великобритания вече е осигурила „мнозинството от доставките за тази година“ от Pfizer.

Граничният хаос се случва в края на годината, в която Джонсън почти не умря от вируса и беше подложен на остри критики заради реакцията си на пандемията, която изпрати Великобритания на второ място по брой смъртни случаи в Европа след Италия. Тя беше и страната с най-тежък удар за икономиката сред големите държави.

Британската верига супермаркети J Sainsbury съобщи, че ще използва товарни самолети за продукти от Европа. Ако положението не се промени, Sainsbury ще започне да отчита „недостиг“ през идните дни на някои плодове и зеленчуци, каза Виктория Дърман, ръководител на корпоративните комуникации на компанията.

Пред супермаркета Waitrose в Лондон имаше дълги опашки и много щандове за плодове и зеленчуци бяха празни. Пред магазин на Tesco в британската столица десетина души чакаха на обяд да влязат в магазина.

Проблемите за икономиката от по-строгите ограничения и сътресенията в търговията само ще разширят дупката, в която се намира страната, нанасяйки още щети на търговците на дребно и на вече изпитващите затруднения европейски авиокомпании.

Не липсват и политически последици Джонсън се отказа внезапно от плановете да разреши на роднини да се събират за празниците, след  като правителството предупреди през уикенда, че новият щам на вируса е „извън контрол“. Хаос имаше и на гарите, като хората не се съобразяваха с правилата за социално дистанциране, за да напуснат столицата.

Над 16 млн. британци трябва да останат по домовете си, основно в Лондон и Югоизточна Англия. Мерките забраняват на членовете на едно домакинство да се събират в столицата и в югоизточната част на страната, а членовете на домакинствата имат право да се видят само на Коледа в останалата част от Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Великобритания е изправена пред продоволствена криза Г'а ядохте (европейски) кифтета н'и ривахти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
vladtepes
преди 3 години
Да се обърнат към епископ Оваким Манукян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Кризата даде нова неотложност за преговорите за търговско споразумение с Европейския съюз, които останаха в критична фаза след преговорите през уикенда."Ей тоя новият ковидщам как ги усеща работите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още