IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво знаем за новата мутация на коронавируса?

Новият щам се предава по-бързо и лесно от останалите, има много въпроси без отговор, казват експертите

16:02 | 21.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/PAOLO SALMOIRAGO</em></p>

Снимка: EPA/PAOLO SALMOIRAGO

Нов щам на коронавируса уплаши Великобритания, която наложи по-стриктни мерки за ограничение на заразата. Отговорът на цяла Европа не закъсня - полетите от Обединеното кралство бяха забранени в някои държави, а лидерите на страните членки на ЕС свикаха спешна среща.

За броени месеци тази мутация на COVID-19 от несъществуваща се превърна в най-често срещаната форма на коронавирус на Острова. Според експертите новият щам се предава по-бързо и лесно от останалите. Но засега знанията за мутацията са на ранен етап, има огромна несигурност и много въпроси без отговор. Вирусите се променят постоянно, но е от основно значение да се запази фокус върху това дали се променя държанието му, предава Dnes.bg.

Защо този вариант на COVID-19 предизвиква безпокойство?

Три неща са привлекли вниманието на учените - той бързо замества други версии на вируса; има мутации, които засягат част от вируса, която вероятно е важна; някои от тези мутации, които вече са изследвани в лаборатория, служат, за да се увеличи способността на вируса да инфектира клетките.

Всичко това значи, че новият вирус може да се разпространява по-лесно. Но това не е абсолютно сигурно. Новите щамове могат да започнат да се срещат по-често просто ако се озоват на правилното място в точното време - като например Лондон, който доскоро имаше изключително леки ограничения. Сега мерките се затегнаха, а оправданието за това бе да се ограничи именно този по-заразен щам.

"Необходими са лабораторни експерименти, но искате ли да изчакате седмици или месеци, за да видите резултатите и да предприемете действия за ограничаване на разпространението? Вероятно не при тези обстоятелства", казва проф. Ник Ломан от консорциума COVID-19 Genomics UK, пред BBC. 



Колко по-бързо се разпространява?

За първи път новият вариант е открит през септември. През ноември около една четвърт от случаите в Лондон са причинени от него. В средата на декември близо две трети от случаите се дължат на новата мутация.
Можете да видите как щамът доминира в резултатите от тестовете в някои центрове като лабораторията Milton Keynes Lighthouse. Но е трудно да се докаже каква част от това масово разпространение се дължи на вируса и каква на държанието на хората. Според това, което Борис Джонсън заяви, вирусът се предава до 70% повече. По думите на премиера това може да увеличи R-числото - което показва дали епидемията нараства или намалява - с 0,4.
Това по-силно разпространение от 70% се появи и в презентация на д-р Ерик Волц от Imperial College London в петък.

По време на разговор той заяви: "Наистина е твърде рано да се каже, но от това, което виждаме досега, е, че расте много бързо, расте по-бързо, отколкото предишните варианти".

Но учените са разделени по този въпрос. Някои лаборатории заявяват пред BBC, че новата мутация се разпространява със скорост, много по-висока от 70%, а други - много по-ниска от 70%. А това води до въпроса - дали наистина е по-заразен?

"Количеството доказателства в публичното пространство е ужасно недостатъчно, за да се получат силни или твърди мнения относно това дали вирусът наистина се предава по-бързо", казва проф. Джонатан Бол, вирусолог от Университета в Нотингам.

Колко далеч е стигнал вирусът?

Смята се, че мутацията е възникнала при пациент във Великобритания или е внесен от страна с по-ниска способност за наблюдение на мутациите на коронавирус. Вариантът може да бъде открит в Обединеното кралство, с изключение на Северна Ирландия, но той е силно концентриран в Лондон, Югоизточна и Източна Англия. Случаите на други места в страната изглежда не са се развили.

Данните на Nextstrain, който наблюдава генетичните кодове на вирусните проби по света, предполагат, че случаите в Дания и Австралия са дошли от Обединеното кралство. Холандия също съобщава за случаи. Подобен вариант, възникнал в Южна Африка, споделя някои от същите мутации, но изглежда не е свързан с този.

Случвало ли се е това и преди?

Да. Вирусът, който първо бе засечен в Ухан, не е същият, който ще откриете в повечето части на света. Мутацията D614G се появи в Европа през февруари и се превърна в глобално доминираща форма на вируса.
Друг, наречен A222V, се разпространява в цяла Европа и е свързан с летните почивки на хората в Испания.

Какво знаем за новите мутации?

Публикуван е първоначален анализ на новия вариант, който идентифицира 17 потенциално важни промени. Те са настъпили в шип протеина - това е ключът, който вирусът използва, за да отключи вратата към клетките на нашето тяло.

Една мутация, наречена N501Y, променя най-важната част, известна като "домейн, свързващ рецептора". Тук шипът осъществява първи контакт с повърхността на клетките на нашето тяло. Всички промени, които улесняват влизането на вируса вътре, вероятно ще му дадат предимство. "Прилича на важна адаптация", казва проф. Ломан.
Другата мутация - делеция на H69/V70, при която малка част от шипа се отстранява - се е появявала няколко пъти преди това, включително и при заразена норка.

Работата на проф. Рави Гупта от университета в Кеймбридж предполага, че тази мутация увеличава инфекциозността двукратно при лабораторни експерименти. Тези изследвания също така показват, че мутацията прави антителата от кръвта на оцелелите по-малко ефективни при атака на вируса.

Къде се е появил вирусът?

Новият щам е необичайно силно мутирал. Най-вероятното обяснение е, че той е възникнал при пациент с отслабена имунна система, който не е бил в състояние да победи вируса. Вместо това тялото му се е превърнало в хранителна среда за вируса да мутира.

По-смъртоносен ли е вирусът сега?

Няма доказателства, които да предполагат, че е така, въпреки че това ще трябва да бъде наблюдавано. Само увеличаването на предаването обаче би било достатъчно, за да създаде проблеми на болниците.
Ако новият вариант означава, че повече хора се заразяват по-бързо, това от своя страна ще доведе до повече хора, нуждаещи се от болнично лечение.

Ще се повлияе ли от новите ваксини?

Почти сигурно отговорът тук  е „да“, или поне засега. И трите водещи ваксини развиват имунен отговор срещу съществуващата мутация. Ваксините обучават имунната система да атакува няколко различни части на вируса, така че въпреки че част от шипа е мутирала, ваксините все пак трябва да работят.

"Но ако му позволим да добави още мутации, тогава ще стане тревожно", казва проф. Гупта. "Този ​​вирус е потенциално на път за бягство от ваксината, той направи първите няколко стъпки към това", допълва експертът.

Вирусът няма да се повлияе от ваксината, ако се промени така, че да избегне пълният ефект на ваксината и да продължи да заразява хората. Това може да е най-тревожният елемент от случващото се с вируса. Този вариант е само последният, който показва, че вирусът продължава да се адаптира, тъй като заразява все повече и повече от нас.

Презентация на проф. Дейвид Робъртсън от Университета в Глазгоу в петък заключи: "Вирусът вероятно ще може да генерира ваксинални мутанти". Това би ни поставило в положение, подобно на грипа, където ваксините трябва редовно да се актуализират. За щастие ваксините, които имаме, са много лесни за промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ами ето виж как си дошъл бързо бързо до отговора .... :)) Много интересно тоз "нов щам" се разпространил изведнъж на 3 континента в избрани държави Австралия, Холандия, ЮАР, Нова Зеландия ... сешаш ли се ?? .... :)) Ше треа се ваксинираш с нещо си дет да те държи полужив, ще плащаш до живот докат мърдаш, децата ти стаат бездетни и в един красив момент като спреш да се ваксинираш - просто отлиташ на Сатурн .... Ако откажеш да шмъркаш ваксини, нема молове, нема самолети, нема да хоиш да слугуваш навънка и да си печеш *** в Дубай, за да се фукаш у фейсбоклyкa .... Общо взето дреме ми кабела, тва дет си го мислят нема им върже ама ич даже, просто не Тръмп, а май некой още "по зле от него" ше дое 2025та и ше ги разглоби тия Троцкиски oнaниcти ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Сега не можах да разбере, като е нова мутация тоя вирус, старата ваксина важи ли или трябва нова да се измисля са още нанайсе млрда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
значи че сипете пропаганда на килотон и на баба ви куpeвете ей тва значи .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"...ваксините трябва редовно да се актуализират."да си дойдем на думата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още