IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК стартира процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Рим

Откриването на процедурата трябва да бъде одобрено от страните членки

13:36 | 21.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жена минава покрай часовника на дълга до централната гара в Рим. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Жена минава покрай часовника на дълга до централната гара в Рим. Снимка: Ройтерс 

Европейската комисия задейства първия етап към откриване на процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Италия, която може да завърши с финансови санкции. Откриването на процедурата трябва да бъде одобрено от страните членки. 

След доклада на комисията в съответствие с член 126, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз може да се започне процедура за прекомерен държавен дефицит. Причината са планираните нови задължения на властите в Рим, заложени в италианския проектобюджет за 2019 г., заяви ЕК. Финансовите министри на ЕС трябва да одобрят процедурата, която може да доведе до санкции за милиарди евро.

Властите в Рим водят остър спор с евроинституциите в Брюксел и няколко държави от еврозоната и макар да предвиждат за 2019 г. скок в разходите до 2,4% от БВП (това е доста над 1,8%, очаквани за 2018 г., но все още е под допустимия праг от 3%), отказват да намалят трупането на дългове.

Междувременно според данни на Националния статистически институт Istat икономическият растеж на Италия ще забави темп до 1,1 на сто през 2018 година, но ще се ускори до 1,3 на сто догодина, което е малко под очакваните от правителството 1,5 на сто. Очаква се растежът леко да се ускори през 2019 година в резултат на стимулиращия бюджет, защитаван от правителството, който ще засили вътрешното търсене, обяснява Istat, цитирана от БТА.

Този бюджет предвижда разходи за инвестиции на стойност около 15 милиарда евро за период от три години и въвеждане на "граждански" доход, за да се помогне на най-бедните - перо, оценявано на 10 милиарда евро. Това са мерки, които се очаква да подкрепят вътрешното потребление, уточнява статистическият институт. Той обаче прогнозира "нулев" принос на външното търсене в очакване световната търговия да забави темп. Вътрешното търсене в Италия, което по традиция е слабо, се очаква силно да забави темп през 2018 година до +0,9 на сто спрямо 2017 година, но да се ускори до +1,2 на сто през 2019 година. 

Правителството е основало бюджета си върху прогноза за растеж от 1,5 на сто през 2019 година, което европейските институции смятат за прекалено оптимистично. Според Европейската комисия БВП на Италия ще нарасне с 1,1 на сто през 2018 година (след 1,6 на сто през 2017 и 1,1 на сто през 2016 година), а след това - с 1,2 на сто през 2019 година и с 1,3 на сто през 2020 година.

Международният валутен фонд (МВФ) от своя страна прогнозира още по-слаб растеж от 1,2 на сто през 2018 година и 1 на сто през 2019 година.

Тези прогнози не отчитат евентуалния ефект от фискалните мерки, съдържащи се в бюджета, на който държи правителството.

Спредът между 10-годишните италиански държавни дългови книжа и еквивалента им в Германия достигна във вторник почти 335 базисни пункта - почти същото ниво от преди месец, когато бе отчетен пик в поскъпването на финансирането на италианския дълг. 

Следващите стъпки предвиждат информиране на финансовите министри от ЕС, които имат право да задвижат прилагането на процедурата. Най-вероятно е това да стане на срещата на министрите на 21-22 януари, след което на италианското правителство се дават 3-6 месеца за приложи препоръчаните мерки, които ще бъдат запазени в тайна.

Ако Рим продължи да отказва да се съобрази с процедурата, законът позволява на Брюксел да публикува препоръките, което веднага би повлияло на дълговите пазари и на инвеститорите. В рамките на още 20 дни ЕК може да поиска Италия да депозира сума, равна на 0,2% от БВП за предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 33 rate down comment 3
khao
преди 5 години
... или по очистване на ЕС от *** ! Зависи от гледната точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
ЕС няма да се разпадне НИКОГА ! Такава опция не съществува, дори при излизане на няколко държави от съюза, независимо кои са те. Само, че да излезе някоя държава от този съюз е равносилно един мъж да оноди 100 жени наведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
май натам върят нещата, ама тия в канторите у Брюсель се мислят за недосегаеми и за вездесъщи и изведнъж ше им го боднат в аналното отверстие щот такива работни места с х10/15 бона нето вече нема да има за некой който само седи и пърдди, никви данъци не плаща и само ей такива процедури задейства ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Италия ще стартира процедура по разпущане на ЕС . Да видим коя процедура е по - интересна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Италия ще стартира процедура по разпущане на ЕС . Да видим коя процедура е по - интересна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още