Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК започва обществена консултация за новия орган за управление на здравни кризи

Консултацията ще продължи до 12 май, паралелно се водят разговори и с държавите членки на блока

ЕК започва обществена консултация за новия орган за управление на здравни кризи

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) започна обществена консултация за бъдещия орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), съобщават от пресслужбата на Комисията.

Органът цели да подобри капацитета и готовността на Европа да реагира при трансгранични заплахи за здравето и извънредни ситуации, поясняват от ЕК.

Консултацията ще продължи 6 седмици — до 12 май 2021 г. Успоредно с обществената консултация Комисията ще проведе и разговори с държавите членки и заинтересованите страни, посочват от ЕК.

В обществената консултация се обсъждат няколко въпроса, вкл. рамката на ЕС за разработване, производство и внедряване на медицински мерки за противодействие, предварителни оценки на заплахите и рисковете, събиране на сведения за пазарната динамика и веригата на доставки, разработване и финансиране на нови мерки за противодействие по време на криза, въздействие, роля, обхват и координация на бъдещия орган.

Точният мандат на HERA ще бъде определен в законодателно предложение по-късно тази година. Комисията ще разгледа получената обратна информация, преди да финализира законодателното предложение.

Идеята за създаването на HERA дойде като отговор на пандемията и предизвиканата от нея здравна криза. HERA е част от Европейския здравен съюз, както беше обявено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза през септември 2020 г.

Органът се планира да осигури специална структура за подпомагане на разработването, производството и внедряването на медицински мерки за противодействие по време на здравна криза, независимо дали тя е възникнала по естествен път, или е причинена умишлено. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК няма да продължава договорите за ваксините на AstraZeneca и J&J догодина