Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Експерт: Бизнесът в България не съдейства за преодоляване на социалното неравенство

Единният пазар на ЕС се превърна в механизъм за преразпределение на доходи в полза на по-богатите страни за сметка на по-бедните, коментира проф. Динко Динков

гледано: 3329   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Бизнесът в България не съдейства за по-безметежното преодоляване на българската изостаналост. Каквито и да са мерките на правителството по отношение на доходите, българите получават все по-малко в сравнение с други държави от Европейския съюз.

Това коментира проф. Динко Динков, преподавател в  УНСС, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, който е категоричен, че след влизането в ЕС българите не заживяха осезаемо по-добре.

Още по темата

По думите му единният пазар на ЕС се превърна в механизъм за преразпределение на доходи в полза на по-богатите страни за сметка на по-бедните.

“Това са въпроси от принципна важност, които ще бъдат в основата на концептуалните сблъсъци през 2019", посочи проф. Динков. – Напускането на Великобритания от Евросъюза се очертава като едно от главните изпитания. Великобритания положи усилия да промени съюза и да посегне на същностните характеристики на този интеграционен модел, тя парализира ЕС и неговия механизъм на приемане на решения. Напускането няма как да не се отрази върху бюджетната рамка. Става дума за 15-17 млрд. евро, които идваха досега от Великобритания като постъпления."

Проф. Динков напомни, че предстоят избори за Европейския парламент, а след това и сформирането на нов състав на Европейската комисия.

„Изтича и осемгодишният мандат на сегашния председател на на Европейската централна банка Марио Драги. Европейската комисия вече изрази мнението си за проектобюджета на Италия, като отхвърли идеята за увеличаване на разходите, в това число за пенсии, социално подпомагане и т.н. Италианското правителство предвижда около 2% бюджетен дефицит. Италия е с огромен външен дълг и затова ЕК изисква от нея това редуциране на разходите", изброи част от предизвикателствата пред Евросъюза професорът.

Според него „останките от Британската империя се явяват като проблем и за ЕС”.

"Затова Испания повдига темата за Гибралтар. Тя обаче няма големи шансове. В Испания управлява правителство, което няма широка парламентарна подкрепа. Дори едни усложнения могат да доведат да предсрочни парламентарни избор, прогнозира Динко Динков и смята, че иберийската страна трябва да дозира своите претенции. – Вероятно за следващите парламентарни избори Испания ще направи опит да внедри повече представители в наднационалните институции."

Цялото интервю вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
3
 
13
преди 1 година
Няма профилна снимка
Усещам носталгия по отминали времена. Общественото благоденствието не е приоритет на бизнеса, още по-малко пък негово задължение. Иначе щеше да има кономически "трикъл даун ефект" в щатите от данъчните облекчения. Вместо това, имаше масов сток байбекс (което наду стойността на акциите... пук, пук балонче), а останалото се изхарчи за джетове, яхти, мадами, и се стешира в офшорки. България се опитва да бъде уелфеър стейт по подобие на западноевропейските страни, с тази разлика че не може да си го позволи, защото няма крупен бизнес от който, чрез данъци, да взима средства и финансира скъпи и прескъпи социални програми. А чрез регулации не може да се вдигат заплати в частния сектор. Това е химера която ще прогони и малкото чужди инвеститори. С туризъм, богат уелфеър стейт е невъзможен, а мизерията неизбежна.
0
 
1
 
12
khao до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
това също е страшно ... но това положение е от много време, ако си спомняш през кАмунизма ако не ставаш за ченге, ставаш професор :)
3
 
6
 
11
Sakamano до: khao
преди 1 година
Остави статията, ами такива експерти преподават икономика на студентите...
3
 
6
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
все се заричам, но това ще е последната отворена от мен статия която започва с "Експерт:..... "
0
 
21
 
9
преди 1 година
Къв бизнес в България?
Тва са некви ентусиасти мислещи се за бизнесмени. Интересуват се единствено от нуждите на собствените си семейства, и са забравили че има и други хора освен тях. Почват да се сещат чак когато останат без нито един читав работник.
Истински интелигентен бизнесмен дали ще позволи нещата да отидат в тази крайност или ще намери изход изгоден за всички страни?
НЕ трябва да се наричат бизнесмени тези работодатели останали само с ром*, пенсионери и нискоквалифицирани *****. Това са селски тарикати мислещи се за нещо.

Още от Европа
С проявата на сила в Средиземноморието Ердоган отклонява вниманието от кризата