Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Експерт: България няма ясна дипломация за опазване на околната среда

Завръщането на България на дълговия пазар е възможност за зелени инвестиции, посочи д-р Марина Стефанова, автор и създател на CSR AdviceBox

гледано: 3305   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Постижими ли са новите климатични цели, поставени от Европейската комисия? Трите основни компонента на устойчивото развитие са икономически, социален и екологичен и Европа е изключително смела да отстоява ценности с тази Европейска комисия и този Европейски парламент в проекта "Европа 2030". В България обаче липсва цялостно разбиране за опазване на околната среда и взаимодействие с човека на личностно ниво, смята д-р Марина Стефанова, автор и създател на CSR AdviceBox и експерт по корпоративна социална отговорност.
Още по темата

"Оставаме с усещането, че политиката на Брюксел работи срещу националните ни интереси и причината за това е, че страната ни няма планиране и позициониране в тази ниска въглеводородна реалност, в която бизнесът и обществото трябва да имат водеща роля", коментира Стефанова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "В развитие“. Тя посочи, че страната ни разчита на международната политика и на ЕС и няма личен ангажимент към климатичните цели.

"България няма ясна дипломация за опазване на околната среда и индивидуална позиция. Ние сме пасивна страна на преговорите в ЕС. Онова, което ни липсва, е дългосрочна визия. Липсва нашето позициониране в тази нова нисковъглеродна реалност", категорична е Стефанова.

Според нея завръщането на България на дълговия пазар е възможност за зелени инвестиции, но е нужен "управленски капацитет за създаване на такъв тип иновативни инструменти".

Д-р Стефанова напомни, че при създаването на десетгодишните енергийни планове в България отново няма консенсус за планирането на стратегии в обозримото бъдеще.

Експертът по корпоративна социална отговорност смята, че е важно да покажеш лидерство, което „през последните години липсваше“, но потвърди, че интересът на инвеститорите към зелените финанси нараства.

„Съвсем скоро ще има много повече инструменти за устойчиво финансиране, отбеляза експертът и потвърди, че големите инвеститори имат интерес. - Това си личи и от общите проекти на Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка. От друга страна видяхме примера на Германия, която пусна държавни зелени облигации и към тях имаше двоен интерес. Има и единични случаи, при които млади хора изискват от пенсионните си фондове комуникация относно зелените финанси."

От гледна точка на компаниите д-р Марина Стефанова даде за пример Alphabet, която емитира голям брой устойчиви облигации, голяма част от които бяха насочени и към движението Black Lives Matter.

"Не сме били свидетели досега в толкова ясно инвестиране в "социални" облигации", коментира експертът по корпоративна социална отговорност.

Какви са новите цели на ЕК за намаление на емисиите въглероден диоксид? Защо американските компании не поддържат политиката на Доналд Тръмп за климатичните промени? Какво означават за България завишените климатични цели?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
UBS удвоява печалбата си и значително надмина очакванията