IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните пазари във Великобритания са на тръни заради жегата

В страната се очакват рекордните 40°С в началото на следващата седмица, а анализаторите не могат да преценят как ще се отрази това на енергийната система

16:22 | 17.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Температурите във Великобритания ще достигнат рекордните 40°С и това поставя на изпитание енергийната система в страната, пише Bloomberg. Очакванията са ръст на потреблението на електроенергия за охлаждане, но никой не може да предположи в какъв обем, кога и дали въобще ще се стигне до криза, посочва още агенцията.

Горещите вълни във Великобритания обикновено траят няколко дни в годината и засега потреблението на климатици не е толкова съществено. Предишният температурен рекорд в страната беше отчетен през 2019 година - 38,7°С.

Липсата на данни е изнервяща, признават участниците на пазара и не крият своите опасения, че температурите ще продължат да растат в близките дни. Експертите не могат да оценят и как това ще се отрази на фона на подготовката на страните от ЕС за зимата, която е под знака на намалените доставки на природен газ от Русия.

Заради енергийната криза очакванията във Великобритания са, че сметките за енергия ще се увеличат три пъти спрямо нивата през изминалата зима, посочва Bloomberg. С високите цени и целите за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива потребителите трябва да се насочат по-активно към мерки за енергийна ефективност.

Западна Европа е обхваната от гореща вълна, която започва да се отразява на енергийния сектор. На фона на увеличеното потребление Франция ще трябва да спре работата на няколко ядрени реактора, заради високата температура на водите на река Гарона. Те се използват за охлаждане на реакторите.

Франция, която е нетен износител на енергия, сега трябва да разчита на внос от съседите си, включително и Великобритания.

Високите температури предизвикаха и редица горски пожари в южните части на Европа - в Испания, Португалия, Гърция и Франция, допълва Ройтерс. Температурите в северните провинции на Испания - Арагон, Ла Риоха и Навара достигат 42°С, като очакванията са за понижаване от тези "ненормални стойности" до дни, коментират испанските метеоролози.В Испания повече от седмица температурите достигат ниво от почти 46°С.

Във Франция 14 хил. души бяха евакуирани заради горски пожар в департамента Жиронд.

Близо 700 души са загинали от горещата вълна в Португалия - през миналата седмица в някои региони на страната температурата достигна 47°С, допълва още Ройтерс. Страната е обхваната и от необичайна суша през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 1 година
а това беше на-голямата империя дето слънцето не залязвало. жалко доста жалко им е сега. а на мене ми е кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
Foreign Policy: Най-лошият енергиен кошмар за Европа се превръща в реалност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още