IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП е готов да даде нова отсрочка на Великобритания

Не може да има сделка за Brexit без предпазен механизъм за ирландската граница, категоричен е председателят на Европарламента

17:13 | 12.09.19 г.
<p>
	Новият председател на Европейския парламент Давид Сасоли.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият председател на Европейския парламент Давид Сасоли. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент ще приеме следващата седмица резолюция, в която ще изрази готовност да подкрепи нова отсрочка за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БТА.

По неговите думи приемането на резолюцията цели нов израз на европейското единство в преговорите. Сасоли изключи възможността за сделка за Brexit без предпазен механизъм за ирландската граница, но заяви, че ЕС иска да съживи предложение, което цели да запази само Северна Ирландия в орбитата на блока, за да се осигури безпроблемно преминаване на границата с остров Ирландия, предава Ройтерс.

Европейският парламент трябва да одобри споразумението за Brexit, договорено между ЕС и Великобритания, за да може то да влезе в сила. Британският премиер Борис Джонсън казва, че страната му ще напусне съюза на 31 октомври със или без сделка.

Предпазният механизъм, който е ключово препятствие пред сделката, цели да гарантира, че няма да бъде въведен митнически или регулаторен контрол по границата между управляваната от Великобритания Северна Ирландия и страната членка на ЕС Ирландия след Brexit. Джонсън се противопоставя на предпазния механизъм, тъй като се опасява, че той може да остави страната му в постоянен митнически съюз с ЕС или да откъсне Северна Ирландия от останалата част на Великобритания.

„Искаме споразумение, но знаем, че споразумение без предпазен механизъм няма да работи“, заяви новият председател на Европейския парламент Давид Сасоли по време на пресконференция. „Не може да има споразумение без предпазен механизъм“, категоричен е той.

„Искам да подчертая този факт – Великобритания не предостави алтернативи…, нищо работещо“, заяви Сасоли, който е представител на италианската лявоцентристка Демократическа партия.

Той посочи, че напускане без сделка ще бъде единствено отговорност на Великобритания и че блокът е готов да анализира конкретни предложения от Лондон за замяна на предпазния механизъм.

„Искаме да се върнем към първоначалното предложение на ЕС, което е предпазният механизъм да бъде прибавен само за Северна Ирландия“, каза председателят на ЕП.

Европарламентът няма да подкрепи споразумение, което не отразява правата на европейците и британските задължения към бюджета на ЕС, добави Сасоли. Той допълни, че ЕП е готов да подкрепи отсрочка, ако тя води до промяна - избягване на раздяла без сделка, или свикването на нов референдум.

По-рано днес говорител на Европейската комисия съобщи, че британската страна е направила вчера предложения в преговорите, свързани с митниците и движението на стоки. Ще има нова среща в петък, добави говорителят, цитиран от БТА.

Той призова да се види цялото интервю на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за Евронюз, от което досега бяха разпространени само откъси. Според достъпните цитати Юнкер казва, че британците са "частични" членове на ЕС "от самото начало". Той определя като грешка свикването на референдума за британското участие в ЕС. По неговите думи британската страна все още желае да напусне.

Над три години след гласуването за излизане от ЕС и само седем седмици до крайния срок британското правителство и парламентът са в конфликт заради Brexit като възможните варианти варират от напускане без сделка до провеждане на нов референдум, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още