Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС готви „умни санкции“ на петролния износ на Русия

Те може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг, стана ясно от думите на Валдис Домбровскис

ЕС готви „умни санкции“ на петролния износ на Русия

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският съюз се подготвя да наложи „умни санкции“ на петролния износ на Русия, съобщи в. Times, цитирайки заместник-председателя на европейската комисия Валдис Домбровскис, предаде БТА.

„Работим по шести пакет санкции и една от мерките, които обмисляме, е някакъв вид петролно ембарго. Когато налагаме санкции, трябва да го направим така, че да увеличим до максимум натиска върху Русия, едновременно минимизирайки страничните ефекти върху нас самите“, каза Домбровскис пред изданието.

Той допълни, че конкретните детайли по санкциите върху петрола все още не са договорени, но може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг, съобщи изданието.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа, осигурявайки 26 процента от вноса на петрол от ЕС през 2020 г., посочва Ройтерс. Украйна и някои държави членки на ЕС, включително Полша и Литва, искат забрана за внос на руски петрол и газ, докато Германия и Унгария се противопоставят на моментално въвеждане на петролно ембарго.

Блинкен и Остин в Украйна

Междувременно в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин посетиха Киев, което беше първото посещение на американски лидери в Украйна след началото на руското нашествие, предаде Франс прес, като цитира американски представители.

Още по темата

По време на посещението си двамата обявиха, че американското дипломатическо присъствие ще се завърне постепенно в Киев, както и пряка и непряка военна помощ на стойност над 713 милиона долара.

Тя ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа, уточнява Ройтерс.

От тези средства около 322 милиона долара са предназначени за Киев, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите ще бъдат разделени между страни от НАТО и други държави, предоставили помощ на Украйна от началото на войната.

Новото финансиране е различно от предишните помощи на САЩ за Украйна - то не включва оръжия от складовете на американската армия, а пари, които страните могат да използват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.

Освен това Вашингтон е одобрил продажба на боеприпаси на стойност 165 милиона долара. Те не са произведени в САЩ и са съвместими с оръжията от съветската епоха, използвани в Украйна, отбелязва АП.

С това общата сума на американската военна помощ за Украйна от началото на нашествието достигна 3,7 милиарда долара.

От своя страна, по-рано стана ясно, че Москва е предала на Вашингтон нота с искане да се прекратят американските доставки на оръжие за Украйна, съобщи руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

„800 милиона долара, такава е стойността на оръжията, които ще бъдат доставени за Киев от Вашингтон“, подчерта Антонов в интервю за телевизия „Россия-24“. „Това е огромна сума, тя не помага на търсенето на дипломатическо решение, регулирането на ситуацията“, добави посланикът. „Предавали ли сме нота - да, подчертахме неприемливостта на ситуацията“, заяви той, като уточни, че Русия е поискала прекратяване на тази практика.

САЩ „се опитват да повишат още повече залозите и да изострят ситуацията“, според Антонов. „Задачата е да не се допусне, както американски сенатори заявяват открито, Русия да стои твърдо на краката си, руските интереси да се уважават по света, да се чува гласът на Русия“, добави дипломатът.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
Solar Power до: юрист
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Той е дърт комунист няма какво да му обясняваш:Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
1
 
3
 
3
юрист до: Alex Silver
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
''.... Кремъл получава легитимно право да удря по участниците във въоръжения конфликт и извън територията на Украйна....''Лъжа- НЯМА ''легитимно право'' да 'води завоевателни войни на територията на НАТО и на която и да е била територия на суверенна държава, призната за държава от международната общност. НИТО ЕДИН международен основен принцип НЕ ДАВА легитимно право на която и да е държава- член на ООН, на това- дори напротив- в Устава на ООН се казва, че всички конфликти ТРЯБВА да се уреждат с мирни средства и че НЕ ТРЯБВА да се нападат военно държавите. Устав на ООН- Член 2За постигане на целите, изложени в чл. 1 , организацията и нейните членове ще действат съгласно следните принципи:1. Организацията е основана върху принципа на суверенното равенство на всички нейни членове.2. Всички членове на организацията изпълняват добросъвестно задълженията, които са поели съгласно настоящия устав, с цел за всеки от тях да бъдат обезпечени всички права и предимства, произтичащи от качеството им на членове.3. Всички членове на организацията уреждат международните си спорове с мирни средства по такъв начин, че да не поставят в опасност международния мир и сигурност, както и справедливостта.4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.5. Всички членове на организацията й оказват всестранна помощ във всяко действие, предприето от нея съгласно настоящия устав, и се въздържат да оказват помощ на която и да в държава, против която Организацията на Обединените нации предприема действие от превантивен или принудителен характер.6. Организацията обезпечава, щото държавите, които на са нейни членове, да действат съгласно тези принципи, доколкото би било необходимо за поддържането на международния мир и сигурност.Това е- ООН НЕ ДАВА ''ЛЕГИТИМНО ПРАВО'' НА НИКОЯ ДЪРЖАВА- ЧЛЕН НА ООН, ДА РЕШАВА МЕЖДУНАРОДНОПРАВНИТЕ СИ СПОРОВЕ ЧРЕЗ ВОЙНА- нека и незрящите руски тр0000лове да прочетат добре това....
5
 
0
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
След разкритието за командния пункт PIT-404 Кремъл получава легитимно право да удря по участниците във въоръжения конфликт и извън територията на Украйна. Единствено мекушавостта на Жужето е причина това още да не става. Затова и конфликтът може наистина да се превърне във втори Афганистан. Същата проява на мекушавост през 2014 г. доведе до разцъфтяването на една истинска нацистка държава в Европа, вече с много по-добре въоръжена и обучена войска и нацистка идеология, налагана и поддържана от въоръжените частни нацформирования, като "Азов", "Айдар", Десен сектор и пр. Когато изпуснеш питомното, после ще трябва да гониш дивото.
1
 
6
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
''...От своя страна, по-рано стана ясно, че Москва е предала на Вашингтон нота с искане да се прекратят американските доставки на оръжие за Украйна, съобщи руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС...'' И САЩ им отговарят, че те ЗАКОННО снабдяват Украйна с оръжие, защото са ГАРАНТ за политическата независимост и териториалната цялост на Украйна съгласно Будапещенският меморандум от 1994г. и просто си изпълняват задълженията по него, за разлика от русия, която НАРУШИ изпълнението на задълженията си по този международен многостранен писмен договор;0

Още от Европа
Унгария се предаде пред исканията на ЕС след рязкото поевтиняване на форинта