Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС може да „спре на кранчето“ на разбунтувалите се източноевропейски лидери

Блокът подготвя нови финансови мерки в следващия бюджет, които да обвързват върховенството на закона с предоставянето на европейски средства

ЕС може да „спре на кранчето“ на разбунтувалите се източноевропейски лидери

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще вкара в употреба ново финансово оръжие в опит да обуздае това, което Брюксел нарича възход на нелибералния национализъм в източните части на блока, който заплашва неговите демократични основи.

Големият изборен успех на унгарския лидер Виктор Орбан – известен като „виктаторът“, от 8 април, както и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша предизвикаха тревога за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от състава му.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, подкрепен от Германия, Франция и други богати европейски платци, ще представи предложенията в сряда като част от бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.), които ще обвържат еврофинансирането – на което бедните източноевропейски страни разчитат, със спазването на върховенството на закона. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

„Има лидери, които флиртуват с друг набор от ценности“, посочва един от източниците на агенцията, имайки предвид призивите на Орбан за „нелиберална демокрация“ и несъгласието му с европейската миграционна политика. „Това е много по-голяма заплаха за Европа от Brexit“, допълва той.

Детайлите около новия бюджет все още се уточняват и ще бъдат обект на допълнителни преговори. Но похарчените от ЕС нетни средства представляват над 4% от публичните разходи в Полша и над 7% в Унгария и това е фактор за силната подкрепа за еврочленството в двете страни.

В рамките на готвеното предложение средства ще може да бъдат отклонявани от страни, които не успяват да отговорят на задълженията си по договора за членство, свързани със спазването на върховенството на закона, като например независимост на съда.

Още по темата

Според Европейската комисия тя разполага с цял набор от средства да ограничи действията на своите критици. Източници на агенцията коментират, че целта на Юнкер е да се справи с разрива между Изтока и Запада в ЕС, преди да се оттегли от поста след 18 месеца.

Европейските представители очакват Полша да отстъпи достатъчно този месец по отношение на реформите на съдебната си система, за да избегне нуждата ЕС да спази заканата си да я лиши от право на глас. Според европейските представители това е компромис, който ще бъде постигнат заради страха от санкции в следващия бюджет.

Напрежението с източните държави също така може да бъде преборено с твърди действия срещу наплива на нелегални мигранти, чрез компромис по отношение на споделяне на тежестта по грижата за бежанци и с усилия за адресиране на жалбите на страните от бившия съветски блок, според които Брюксел се отнася с тях като с граждани втора ръка, посочва още Ройтерс.

ЕК се изправя пред изпитание на волята с Орбан. Европейските представители очакват той да даде нов тласък на предизвикателствата си срещу Брюксел, въпреки че вече отстъпи от някои свои действия, като според тях това може да се случи отново.

Орбан направи крачка назад, след като загуби дело срещу ЕК пред Европейския съд. Той също така прие решението на Съда, което отхвърли опита му да се противопостави на европейска политика, задължаваща държавите членки да приемат квотната схема за разпределение на бежанци.

В същото време след излизането на Великобритания от състава на ЕС Полша ще бъде петата по големина страна в съюза, като според представители на комисията тя ще е и „тест“ за справянето с „нетолерантните“ лидери.

За разлика от Орбан обаче полската управляваща партия под ръководството на Ярослав Качински е по-отзивчива. След като ЕС започна действия по отнемане на правото на глас на страната, Качински издигна нов премиер, който се ангажира по-активно с преговорите с блока.

Брюксел може и да не остане напълно доволен, но постигането на един евентуален компромис ще изпрати сигнал до правителствата и може да сложи край на споровете в ЕС. Също така, както Орбан вече заяви, Унгария ще наложи вето на действията срещу Полша.

Други източноевропейски правителства също дискретно правят опити да убедят Варшава да се откаже от конфронтацията. „Казваме им „Вижте, вие застрашавате и нашето бюджетно финансиране“, посочва високопоставен дипломат от държава, която също е зависима от европейско финансиране.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
8
 
5
 
13
Стоян Петров до: mirodes
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Идеята ми е че не може да не отглеждаме повече деца, а да гоним чуждите. Разбираш ли ме? Нито ядеш баницата, нито я даваш на другите. В природата празни ниши няма. След като ние сме решили, че е по-важно да правим ци ци на жените си и липосукция за да ни е по-гот, защо се сърдим на мюсюлмани и африканци че заемат мястото ни? Това което става на е никак хубаво, но вината си е само наша. Никакви заклинания от типа на Орбановите няма да помогнат.
2
 
17
 
12
mirodes до: Стоян Петров
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Лъжа е,че Орбан желае да забрани на чужденци да живеят в Унгария.И не желае да връща никой в 17-и век.Има против в Унгария да се заселват хора ,които нямат нищо общо с европейската цивилизация и морал.Хора,които смятат жените за втора категория хора,забулват ги,женят ги насила и ги убиват с камъни при определени обстоятелства.Хора,които се взривяват в името на божество и искат да наложат религията си на всички други хора.
11
 
5
 
11
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Европейска ценност е живей и остави останалите да живеят. Вие християнските мюсюлмани и ислямските мюсюлмани искате да ни заключите във вашите схоластични канони, но няма как да ви се получи. Няма как да ни върнете в 17-ти век. Разни Орбани, които искат да резервират Европа за унгарските гени, както виждате не постигат нищо. Национализма и религиозния фанатизъм са толкова архаично поведение, че само наистина сдухани прима.ти могат да ги изповядат. Никой не обича арабите, но нямаме и причина да ги мразим.
3
 
12
 
10
ABBA до: Императорът
преди 9 месеца
Понеже той не може да обясни"европейски ценности", аз ще обясня техния родител "евроатлантически ценности":

1. Да обичаш всичко, освен добродетелите.
2. Да прощаваш всичко, освен величието.

Оттук и следствия:

1.Не може да си почтен и съвестен по форумите.
2. Думички като Орбан и Путин са само за плюене.
4
 
22
 
9
преди 9 месеца
Срещу парите си Западното ядро е получило Източни пазари! Парите идващи от Западното ядро съвсем не са милостиня, към по-бедните, а са следствие на факта, че мощните им икономики съсипват по-слабо конкурентните такива в Източна Европа, в условия на свободен пазар. Ако ги нямаше тези пари, какво би накароло едно по-слабо развито стопанство да си свали гащите и да чака да го н...

Кохезионната политика е част от СДЕЛКАТА, тя не е МИЛОСТИНЯ и повечето хора не го разбират! Това е условие, за да я има изобщо текущата сделка!

Реално ако членството в ЕС усигуряваше единствено достъп до пазар, на който ти ще си неконкурентноспособен и като част от това членство, най-добрия ти човешки капитал би мигрирал, заради заплащането! Къде ти е ДАЛАВЕРАТА да влизаш? Къде е офертата!

Офертата за влизане е била една, но сега Юнкер иска да я подмени в движение! Безпринципността е характерна черта на всеки умиращ строй или тирания! Бюрократичната империя на злото, която обслужва глобалисткия псевдоелит, рухва пред очите на всички!

Още от Европа
ЕС ще спечели над 25 млрд. евро ако със САЩ премахнат митата върху промишлените стоки