IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не даде достатъчно за ваксини срещу коронавируса, смята френски министър

Общността трябва да предвиди милиарди за ваксини от второ поколение, смята Клеман Бон

19:07 | 01.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейският съюз (ЕС) не инвестира достатъчно за развитието на ваксини срещу коронавируса и разширяване на производствените капацитети, смята френският министър по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от европейското издание Politico.

"На европейско ниво не направихме достатъчно в последната фаза от развитието на ваксините и производствените капацитети", каза Бон по време на изслушване в парламентарната комисия по европейски въпроси във френския Сенат.

Страните от ЕС закъсняват по отношение на ваксинацията спрямо Великобритания, САЩ и Израел, пише още Politico. Същевременно общността е най-големият износител на ваксини срещу коронавируса.

Френският министър отрича, че ЕС се е забавил с договорите с фармацевтичните компании за покупката на ваксини срещу вируса. Той е категоричен и че общността не се е пазарила с компаниите за по-ниска цена, например от тази за Израел.

Препоръката на Бон е сега ЕС да се поучи от грешките си и да се подготви за производството на ваксини от второ поколение срещу коронавируса. "Без съмнение ще трябва да отблокираме няколко милиарда евро през следващите няколко месеца за това второ поколение (ваксини - б.р.)", коментира той.

Според френският министър това трябва да стане на европейско ниво, защото нито една страна няма да бъде в състояние на положи такива усулия - нито по отношение за подготовка на индустрията, нито по отношение на финансирането.

Федералното правителство на САЩ е инвестирало 14 млрд. долара само в последната фаза на производството на първото поколение ваксини срещу коронавируса, отбеляза още Клеман Бон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още