Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС: Невъзможността на Италия да намали дълга си е риск за Европа

Поредната критика на Брюксел наблегна основно на това как италианските проблеми могат да се отразят на другите страни

ЕС: Невъзможността на Италия да намали дълга си е риск за Европа

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия публикува ново остро предупреждение срещу Италия, посочвайки, че огромният дълг на страната и продължаващото ѝ по-слабо производство създават рискове и за другите държави в региона.

Въпреки че не използва думата „заразяване“, ЕК наблегна основно на това как италианските проблеми могат да се отразят на другите. От Брюксел посочват също, че съотношението на дълга към БВП – над два пъти повече от европейския лимит, не се очаква да намалее. Също така от Комисията отправят и критики за това, че с новия си бюджет правителството отменя някои „важни реформи“, съобщава Bloomberg.

Още по темата

„Италия отбелязва прекомерни дисбаланси“, посочва ЕК в годишната си оценка за икономическата и социална ситуация в държавите членки. „Високият държавен дълг и продължителната слаба производствена динамика предполагат рискове с трансгранично значение“.

Третата по големина икономика в еврозоната навлезе в рецесия в края на миналата година, след като отбеляза свиване две поредни тримесечия. През декември популисткото правителство на премиера Джузепе Конте постигна споразумение с Брюксел за тазгодишния бюджет, след като се съгласи да намали зададените стойности за дефицита и прогнозите за икономически растеж.

Правителството се надява да постигне намаляване на дълга си до 130,7% от брутния вътрешен продукт през тази година и до 129,2% през 2020 г. Горната граница на ЕС е 60%.

Доходността по италианските държавни ценни книжа се понижи след публикуването на доклада, като тази по 10-годишните облигации достигна 2,74%, а спредът спрямо германския бенчмарк нарасна с над 3 базисни пункта до 262 базисни пункта.

В сряда се появиха и други доказателства за позицията на Италия като „слабо място“ на еврозоната. Икономическите настроения в страната бележат по-значителен спад през февруари на фона на по-умерените понижения за валутния блок.

Несигурността около плановете на популисткото правителство в Рим е довела до „по-бавен икономически растеж“ и е натежала върху прогнозите за по-широкия регион на еврозоната, заяви вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис в интервю за Bloomberg по-рано в сряда.

В края на миналата седмица рейтинговата агенция Fitch Ratings обяви, че запазва италианския суверенен кредитен рейтинг на настоящото му ниво ВВВ - две степени над „боклук“, като прогнозата също остава негативна.

Агенцията също предупреди и за изключително високите нива на държавен дълг, като освен това липсата на структурни фискални корекции продължава да представлява риск

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Никола Саркози отива на съд за подкупване на висш магистрат