IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch запази негативната си прогноза за Италия заради високия дълг

Ръстът на БВП е в застой, като несигурността във вътрешната политика и слабото външно търсене понижиха инвестициите, посочват от рейтинговата агенция

15:09 | 23.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рейтинговата агенция Fitch Ratings  запази италианския суверенен кредитен рейтинг на настоящото му ниво ВВВ - две степени над „боклук“, като прогнозата също остава негативна.

Агенцията предупреди и за изключително високите нива на държавен дълг, като в същото време липсата на структурни фискални корекции продължава да представлява риск, съобщи Bloomberg.

„Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е в застой, като несигурността във вътрешната политика и слабото външно търсене понижиха инвестициите, а увеличението на частното потребление също загуби инерция“, се посочва в доклада на Fitch.

„Продължава да има относително голяма степен на несигурност във връзка с фискалните прогнози след 2019 г., свързана с политическата динамика“, се казва още в текста.

Решението на агенцията да запази оценката си две нива над степента, непригодна за инвестиции, ще предостави известно облекчение на властите в Рим, които се опитват да се възстановят от рецесията, започнала в края на миналата година. Италианското популистко правителство вече обеща да продължи с изпълнението на скъпия си бюджетен план в опит да стимулира растежа.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви в изявление, че действията на Fitch „потвърждават стабилността на икономиката на нашата държава, която – както се очакваше, усеща икономическото забавяне, което засяга цяла Континентална Европа“

Италианските държавни облигации понесоха удар, след идването на власт на популистите миналата година. Разходите по кредити нарастваха в продължение на месеци, преди да бъде постигнато споразумение за бюджета за 2019 г. между правителството в Рим и Европейската комисия, която се възпротиви на първоначалните параметри на основния финансов закон.

Според ЕК италианската икономика ще нарасне с 0,2% през тази година, което е най-бавният темп сред 19-те членки на еврозоната.

От Fitch посочиха, че разногласията между коалиционните партньори – популистите от движението „Пет звезди“ и крайнодясната „Лига“, както и „настоящата липса на добре дефиниран икономически дневен ред“ допринасят за несигурността на инвеститорите.

Дългът на Италия, който е и най-големият в ЕС след този на Гърция, достигна 131,5% от БВП в края на миналата година, по изчисления на Bloomberg, базирани на държавни данни.

Според рейтинговата агенция общият правителствен дълг ще достигне 132,3% от БВП през 2020 г.

Тя прогнозира ръст на БВП от 0,3% през 2019 г., което ще е понижение от 0,8-те процента през 2018 г. В същото време ръстът на инвестициите ще спадне по-значително до 0,4% от 3,8% миналата година. Държавният дефицит пък се очаква да нарасне до 2,3% тази година от 1,9% от БВП през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още