IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС очаква до 2024 г. да няма банки "твърде големи, за да фалират"

Надзорният орган на съюза ще се насочи към повече тестове и решения „на сухо“ при изоставащи банки, за да затвори „пропуските в капацитета им“

13:38 | 13.07.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Органът на Европейския съюз, който се занимава с фалирали банки, заяви в сряда, че ще засили натиска върху кредиторите през следващите месеци, за да укрепи защитата си, така че да не остане банка, която да е „твърде голяма, за да фалира“ до януари 2024 г., съобщава Ройтерс.

Единният борд за преструктуриране, в първата си „топлинна карта“ за напредъка по това фалиращи банки да се нуждаят от спасяване, финансирано от данъкоплатците, каза, че недостигът на емитиране на специален дълг от банките за попълване на изгорял капитал е намалял до 32,6 млрд. евро, или 0,45% от общата експозиция към риск.

Бордът е основният орган за преструктуриране на банките за 19-членната еврозоната, както и за България и Хърватия.

Макар че повечето банки изпълняват целта си да емитират специален дълг, известен като MREL, Бордът казва, че някои кредитори все още трябва да подобрят други елементи, които гарантират плавното „оздравяване“ или свиване на дейността, ако потънат.

„Виждаме добър напредък от всички банки, водени от най-големите кредитори. В същото време също така ясно виждаме сферите, които изискват допълнително внимание през 2022 и 2023 г.“, казва председателят на Борда Елке Кьониг в изявление.

Бордът заяви, че е нужен напредък от всички банки по бързото мобилизиране на ликвидност и обезпечение по време на оздравяване и подобряване способността на банките да се преструктурират и отделят дейността си след фалит, така че критично важните услуги да могат да продължат под управлението на нов собственик.

Надзорният орган ще се насочи към повече тестове и решения „на сухо“ при изоставащи банки, за да затвори „пропуските в капацитета им“ през следващите 12 месеца.

Миналия месец Английската централна банка заяви, че е доволна, че големите кредитори във Великобритания са предприели стъпки да гарантират, че вече не са „твърде големи, за да фалират“ при бъдеща криза.

„Не вярваме, че фалитът на тези институции оттук нататък ще изисква публични средства и това, за мен, е критичната основа на политиката „твърде голям, за да фалира“, каза гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли пред британския парламент в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Е нали Русия фалира ,какви са тия банки в ЕС дето щели да фалират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още