Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС поиска от застрахователните компании да спрат дивидентите и бонусите

Замразяването трябва да бъде преразгледано след изясняването на последиците за икономиката и финансите от коронавируса

ЕС поиска от застрахователните компании да спрат дивидентите и бонусите

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Застрахователните и презастрахователните компании в Европейския съюз трябва временно да замразят дивидентите и обратното изкупуване на акции и да обмислят отлагане на бонусите, за да гарантират запазване на услугите си по време на коронавирусната пандемия, съобщи застрахователният регулатор на блока, цитиран от Ройтерс.

Вирусът доведе до блокиране на икономики и повишаване на броя на застрахователните искове заради отмяната на пътувания и събития и бизнесът беше нарушен.

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) съобщи, че е важно да се гарантира, че застрахователните и презастрахователните компании поддържат „силно равнище“ на резерви, за да защитят притежателите на полици и да поемат потенциални загуби.

Още по темата
„Тази цел изисква (пре)застрахователните компании да предприемат всички необходими стъпки с цел продължат да гарантират силно ниво на собствени средства, за да могат да защитят притежателите на полици и да поемат потенциални загуби“, се казва в комюнике на EIOPA.

„Този предпазлив подход трябва да се прилага също и за вариращите политики за възнаграждение“, допълва органът.
Застрахователните компании трябва да направят преглед на настоящите си политики за възнаграждение, практики и възнаграждения и да гарантират, че те отразяват „внимателно капиталово планиране“ и настоящата икономическа ситуация.

„В този контекст вариращата част от политиките за възнагражденията трябва да бъде установена на консервативно ниво и да бъде обмислено отлагане“, допълва EIOPA.

Застрахователните компании, които се смятат за правно обвързани да плащат дивиденти или големи суми вариращи възнаграждения, трябва да обяснят причините за отказа си на националния регулатор, се казва още в съобщението.

Замразяването трябва да бъде преразгледано, когато финансовите и икономическите въздействия от COVID-19 започнат да стават по-ясни, допълни регулаторът.

Съобщението е сходно с писмо от заместник-гуверньора на Английската централна банка Сам Уудс във вторник до ръководителите на застрахователни компании във Великобритания, в което той ги моли да обърнат специално внимание на необходимостта от защита на притежателите на полици и да бъдат разумни, преди да вземат решения за дивиденти и бонуси.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ди Майо: Надяваме се ЕС да отвори отново границите си за италианци от 15 юни