Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС предвижда фискални облекчения за засегнатите от коронавируса страни

Държавите ще могат да се възползват от облекчения в рамките на европейското фискално законодателство, което ще им позволи да харчат повече за борба с болестта

ЕС предвижда фискални облекчения за засегнатите от коронавируса страни

Снимка: Архив Ройтерс

Италия и страните от еврозоната, ударени от коронавирусната епидемия, ще могат да се възползват от облекчения в рамките на европейското фискално законодателство, което ще им позволи да харчат повече за борба с болестта. Това заяви комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Епидемията, която започна от Китай, се разпространява в Северан Италия от миналата седмица, увеличавайки страховете за по-голям от очакваното ефект върху европейската и световната икономика.

В рамките на европейското законодателство по-задлъжнелите страни членки – каквато е Италия, трябва да ограничат разходите и да намалят дълга. То обаче предвижда „клаузи за гъвкавост, свързани с т. нар. извънредни обстоятелства“, посочи Джентилони по време на пресконференция в отговор на въпрос дали Брюксел ще предостави на Рим фискални отстъпки за справяне с епидемията.

Въпреки че повечето икономисти очакват бързо икономическо възстановяване преди лятото, то увеличаването на разходите в повечето засегнати страни е от съществено значение за справяне с най-тежката фаза на кризата.

По думите на Джентилони преговорите със засегнатите страни ще се проведат идните месеци, за да се установи при какви условия може да се приложи фискалната гъвкавост. Потъналата в дългове Италия в миналото се е ползвала от европейските отстъпки, за да може да покрие разходите си след поредица тежки земетресения.

Още по темата

Прилагането на повече разходи е най-вероятният сценарий на европейските правителства срещу коронавируса, а не толкова парични стимули от Европейската централна банка.

Джентилони заяви, че все още е прекалено рано, за да се направи пълна оценка на икономическите ефекти от заразата, но призна, че налице вече е „частично материализиране“ на рисковете.

„Все още не очакваме това да предизвика отговор от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), най-вече защото това ще се приеме като преходен шок, който не е добре засегнат от паричната политика“, се посочва в бележка на J.P. Morgan от сряда. „Вместо това фокусът ще е върху фискалната политика за предоставяне на целева подкрепа“, се казва още в текста.

Според ЕК икономиката на блока ще бъде стимулирана от увеличаване на разходите в страни като Германия с големи излишъци. Това може да спомогне за затварянето на инвестиционната пропаст в блока, както и за борбата с икономическото забавяне, което се очакваше още преди епидемията да удари по-силно Италия – третата по големина икономика в еврозоната.

Но изплашена от възможността за рецесия, Германия се съгласи по-рано този месец, за първи път от години, да подкрепи увеличаване на разходите на ниво валутен блок.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси отчетоха спадове заради помрачените надежди около COVID-19