IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се опитва да включи Китай в борбата си срещу американския протекционизъм

Този път натискът идва от Брюксел и цели включването на Пекин в реформата на Световната търговска организация

15:33 | 19.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз оказва натиск върху Китай за по-голямо отваряне на икономиката на страната, както и за по-активно участие в подновяването на международната търговска система, застрашена от политиката на протекционизъм на американския президент Доналд Тръмп.

Активността на Съюза, който доскоро бе обект на натиск от Китай за единен фронт срещу Вашингтон, последва кампанията му за споразумения за свободна търговия с други негови съюзници. Във вторник ЕС подписа споразумение за свободна търговия с Япония. Това е и най-големият търговски договор за блока, а по-рано миналия месец Брюксел започна преговори с Нова Зеландия и Австралия.

Активността отразява европейските усилия да получи международна подкрепа за свободната търговия и в опит да се противопостави на действията на Тръмп и неговата политика за „Америка на първо място“, която дава предимство на местното производство.

Високопоставени европейски представители са посетили тази седмица Пекин с призив китайските власти да облекчат ограниченията за чуждестранни инвестиции, както и да свият държавната помощ за местни индустрии, възприемана като повод за смущение на международните пазари. ЕС и Китай също така са се съгласили да работят заедно за реформирането на Световната търговска организация (СТО), съобщава в. Wall Street Journal.

Действията на ЕС са продължение на подновения процес по сближаване между Брюксел и Китай, тласък за който даде Доналд Тръмп и неговата политика на протекционизъм, увеличаваща търговското напрежение на международните пазари. Досега по-активната страна бе Китай, като в последните месеци се появиха редица съобщения, че Пекин се опитва да създаде по-сплотен фронт с ЕС срещу САЩ, въпреки отпора на европейските лидери.

Въпреки заплахите на Тръмп за мита върху европейските автомобили и налозите върху износа на метали Брюксел до голяма степен споделя притесненията на Вашингтон за затворения китайски пазар, обвинявайки Пекин в манипулативни търговски практики.

„Нашата логика е много проста: трябва да се насочим към СТО 2.0“, посочва европейски представител пред изданието. „И това не изисква само САЩ, но и Китай“, допълва той.

Опитите на ЕС, Япония и САЩ да внесат промени в системата на търговската организация започнаха през декември, като фокусът беше върху регулирането на държавни субсидии и предприятия – основни стълбове на китайския икономически модел.

„Искаме да пренапишем правилата заедно, не да ги унищожим поотделно“, заяви от Токио във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „По тази причина ние работим заедно с нашите японски приятели и с други“, заяви той.

В сряда Брюксел даде сигнал, че ще продължи да се противопоставя на китайските търговски практики въпреки желанието да си сътрудничи с Пекин за реформата на СТО. Блокът заяви, че налага временни антидъмпингови мита от 21,8% до 83,6% за електрическите велосипеди от Китай. Отделно от това ЕС разследва държавни субсидии за китайското производство на превозните средства.

Пекин обаче вече даде сигнал за готовността си да отговори на европейскиге притеснения, като обеща да подобри пазарния достъп и да облекчи ограниченията си за чуждестранни инвестиции като реформира законодателството си за интелектуална собственост и увеличи вноса. Включително такова послание бе отправено и по време на форума „16+1“ между страните от Централна и Източна Европа и Пекин в София по-рано този месец и на срещата на високо равнище между Пекин и ЕС.

Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Пекин – китайският внос в блока достигна рекордните 375 млрд. евро миналата година. Същевременно Китай е най-големият пазар за износ на ЕС след САЩ, като през 2017 г. продажбите там достигнаха 200 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още