IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин оказва натиск върху ЕС за обща позиция срещу търговската политика на САЩ

В замяна на това Китай ще отвори още повече пазара си за европейски стоки като знак на добра воля

10:30 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай оказва натиск върху Европейския съюз за общо обединение, заклеймяващо търговската политика на американския президент Доналд Тръмп, което да бъде скрепено по време на съвместната среща на върха по-късно този месец. Пекин обаче среща съпротива от страна на Брюксел, съобщават европейски източници пред агенция Ройтерс.

По време на срещи в Брюксел, Пекин и Берлин на високопоставени китайски държавни представители – включително вицепремиерът Лу Хи, е бил предложен съюз между двете икономически сили. В замяна на това Пекин ще отвори още повече пазара си за европейски стоки като знак на добра воля.

„Все още не знаем дали това предложение за отваряне е истинско“, казва европейски дипломат, според когото обаче „е малко вероятно това да е знак за промяна на системата“.

Друго китайско предложение включва и започването на общи мерки срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО).

ЕС обаче е отхвърлил идеята за обединение с Пекин срещу Вашингтон, посочват петима европейски дипломати само дни преди китайско-европейската среща на върха в Пекин на 16 и 17 юли.

Вместо това очакванията от нея са тя да завърши със скромно съвместно комюнике, което да потвърди ангажимента на двете страни към многостранната търговска система и да обещае създаването на работна група за модернизиране на СТО, посочват още запознатите.

В частни разговори вицепремиерът Лу Хи е заявил, че Китай е готова да заяви кои сектори може да отвори за европейски инвестиции по време на срещата в Пекин, на която се очаква да присъства и президентът Си Дзинпин, премиерът Ли Къцян и представители на европейското ръководство.

„Китай иска Европейският съюз да застане с Пекин срещу Вашингтон, да вземе страна“, посочи един от европейските дипломати. „Ние няма да го направим и им го казахме“, допълни той.

Въпреки заплахите на Тръмп за мита върху европейските автомобили и налозите върху износа на метали Брюксел споделя притесненията на Вашингтон за затворения китайски пазар, обвинявайки Пекин в манипулативни търговски практики.

„Съгласни сме с почти всички оплаквания, които САЩ имат срещу Китай, просто не сме съгласни с начина, по който САЩ се справят с тях“, посочва друг европейски дипломат.

Въпреки кризата в отношенията между САЩ и ЕС те остават партньори с дълбоки връзки в търговията и сигурността. Действията на Китай показват до каква степен държавата се тревожи за избухването на търговска война, посочва Ройтерс. От друга страна позицията на Пекин е и сигнал за увереност в опитите да поеме лидерството на фона на разделение между Вашингтон и съюзниците му.

„Тръмп раздели Запада и Китай се опитва да се възползва от това. (Страната – бел. ред.) никога не се е чувствала удобно с това Западът да е единен блок“, посочва европейски представител, занимаващ се с европейско-китайска дипломация.

Друг представител описа спора между Тръмп и неговите западни съюзници по време на срещата на Г-7 в Канада като подарък за Пекин, тъй като това показва, че Европа губи дългогодишен съюзник, ако не друго, то поне по отношение на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още