Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще предприеме действия, ако Лондон не спази Северноирландския протокол

Великобритания е трябвало да очаква граничния контрол в Ирландско море, коментира министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон

ЕС ще предприеме действия, ако Лондон не спази Северноирландския протокол

Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Европейският съюз ще предприеме действия, ако Великобритания напусне Северноирландския протокол за споразумението за Brexit, предупреждава министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон, цитиран от Bloomberg.

„Не бихме се радвали да го направим, но бихме били готови да го направим и да отговорим“, коментира Бон в интервю в кулоарите на среща на европейски служители в Братислава, Словакия.

Коментарът му се случва на фона на задълбочаващия се спор за правилата за търговия след Brexit с правителството на Великобритания.

Малко преди срещата на върха на Г-7 от миналата седмица Макрон повтори, че сделката, подписана от Великобритания през декември, която създава търговска граница в ирландското море, е поставена в риск.

Великобритания атакува „еднопосочното“ отношение на ЕС за налагане на проверки на стоките, които влизат в Северна Ирландия. 

Още по темата

По думите на Бон Великобритания е трябвало да очаква граничния контрол. „Това е добра сделка, балансирана сделка“, посочва той. Според него за Великобритания „би било лудост да кажем сега: О, извинете, забравихме да разгледаме какво означава Brexit“.

Нарастващото напрежение по въпроса разтърси веригите на доставка и предизвика бурни протести сред профсъюзите на Северна Ирландия. ЕС предупреди, че може да наложи търговски мита, освен ако Великобритания не изпълни протокола.

Механизмите за отговор на нарушения на споразумението са вградени в сделката за Brexit и според Бон ЕС трябва да се придържа към тях. Той също така предполага, че блокът може да отдели време, за да предостави така наречените еквиваленти, които ще позволят на британския финансов сектор да продължи да работи в региона.

Дори необвързващ меморандум за разбирателство относно финансовите услуги все още не е договорен. „Наистина не ни се иска да ускоряваме процеса, ако Великобритания не показва, че спазва ангажиментите си“, посочва Бон в интервюто и допълва, че в момента няма „климат на доверие“.

Франция поема ротационното председателство на ЕС за шест месеца през януари.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Енергийната криза тества амбициите на ЕС за климата