Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС скоро ще реши за суспендирането на правилата за дълга и дефицита през 2021 г.

Пактът за стабилност и растеж ще бъде реформиран, коментира еврокомисарят Паоло Джентилони

ЕС скоро ще реши за суспендирането на правилата за дълга и дефицита през 2021 г.

Снимка: Alexandros Michailidis/Bloomberg

Европа ще реши дали да удължи суспендирането на правилата за дълга и дефицита – т.е. пакта за стабилност и растеж, през следващите седмици, съобщава Ройтерс, като се позовава на изказване на еврокомисаря Паоло Джентилони.

„През следващите седмици ще решим дали и как да удължим замразяването на Пакта, а през следващите месеци ще започнем да мислим как да го калибрираме в съответствие с новите стратегически цели на Европа“, коментира Джентилони пред италианския в. La Stampa.

ЕС спря пакта за стабилност и растеж, който ограничава допустимия бюджетен дефицит до 3% от БВП, а дългът – до 60%, през март 2020 г. заради пандемията. Така Брюксел даде свобода на правителствата в блока да се борят с коронавирура, като харчат повече и поемат по-голям дълг, припомня информационната агенция.

С решението ЕС на практика не калкулира държавните разходи за борба с коронавируса в изчисленията на Комисията за дължа и дефицита.

Още през есента ЕК даде да се разбере, че пактът за стабилност и растеж вероятно няма да действа и през 2021 г. Много експерти настояват и за неговата преработка и адаптиране към новите условия.

ЕК обаче предупреждава, че всякакви фискални мерки в подкрепа на възстановяването трябва да бъдат добре насочени и временни.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Пандемията от коронавируса взе скалповете на доста висши чиновници