IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затвърждава глобалната си лидерска позиция в износа на храни

Експортът на селскостопански продукти достига 129 млрд. евро през 2015 г., нетният излишък в търговията с храни е 16 млрд. евро

15:09 | 14.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз (ЕС) затвърждава лидерската си позиция в износа на храни през 2015 г., съобщава Европейската комисия (ЕК).

Износът на селскостопански продукти от Общността e достигнал 129 млрд. евро през миналата година, което представлява повече от 7% от всички изнесени стоки. Отбелязан е годишен ръст от 5,7%, което подсигурява на ЕС позицията на първи износител на храни с нетен търговски излишък от 16 млрд. евро. 

Цялата продукция на агросектора в ЕС за 2015 г. се оценява на 410 млрд. евро.

Селското стопанство, заедно с хранително-вкусовата промишленост, осигурява  милиони работни места, като осигурява 7,5% от заетоста и 3,7% от общата добавена стойност в Евросъюза, според данните в доклада.

Въпреки че някои страни членки и сектори все още страдат заради руското ембарго и заради глобалното понижение на цените, цялостното представяне на търговията със земеделски продукти е положително през 2015 г., посочват от ЕК.

Това е настина добра новина за сектора, отчита комисарят с ресор земеделие Фил Хоган. По думите му високите производствени стандарти и ангажиментите за качество на храните и напитките осигуряват това глобално търсене. 
Комисарят отчита, че всеки 100 хил. евро от износа на селскостопански продукти осигурява по едно работно място в селските райони. 

ЕК отбелязва, че разнообразяването на експорта е ключово за постигането на този резултат. Освен намирането на нови пазари, връзките с досегашните партньори се засилват, като близо половината печалба от експорта идва от ръста на търговията с Китай.

В момента петте най-важни партньора в търговията на ЕС със селскостопански продукти са САЩ, Китай, Швейцария, Русия и Япония.

Няколко санитарни и фитосанитарни бариери са премахнати през 2015 г.  Възможностите за износ растат също и заради споразуменията за храните с географски означания, включително с Мароко.

Класацията на най-големите износители на храни остава непроменена през 2015 г., след като ЕС изпревари САЩ през 2013 г.

Освен фуражите и хранителните продукти, износът включва и вина,  зърнени храни, зехтин и млечни продукти. Една трета от стойността на износа се формира от напитки и продукти на хранително-вкусовата промишленост, като паста, детски храни и други преработени продукти.

Най-големите печалби са постигнати от продукти, които вече имат висок дял в износа на храни, като вино и спиртни напитки. Ръстът при износа на тези две продуктови категории достига 1,5 млрд. евро.

Млечните продукти, плодовете и зеленчуците са секторите, най-силно засегнати от руското ембарго. По-ниската стойност на изнесените млечни продукти се дължи и на по-ниските цени.

От друга страна 80% от вноса са селскостопански продукти в ЕС е доминиран от фуражи и хранителни продукти.
Благодарение на високия ръст на експорта ЕС е нетен износител на храни от 2010 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 7 години
ЕС изнася силно дотирани продукти с което прави дъмпинг и съсипва селското стопанство на редица развиващите се държави, като ги принуждава да живеят от помощи идващи от ЕС...Вместо да развива високите технологии, образованието и т.н. ЕС е реално един аграрен съюз, където най-големият дял в бюджета отива за селскостопански субсидии :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още