IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е на нокти заради изтеглянето на САЩ от договора за ядрени ракети

Когато и да има конфликт между Изтока и Запада, ние, централноевропейците, винаги губим, заяви унгарският външен министър

15:48 | 01.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няколко европейски външни министри днес изразиха загриженост заради вероятното изтегляне на САЩ от подписания преди десетилетия американско-руски договор за ликвидиране на ядрените ракети със среден и малък обсег, предаде ДПА.

Договорът, подписан от Вашингтон и Москва през 1987 г., забранява ядрени ракети с обсег от 500 до 5000 километра. Оттогава той е база на европейската архитектура за сигурност. Но САЩ обвиняват Русия, че нарушава договора като разработва своите ракети 9М729, изстрелвани от суша. Вашингтон даде на Москва 60-дневен краен срок, който изтича на 2 февруари, да унищожи тази ракети.

Русия отхвърля обвиненията.

Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, обяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от световните агенции.

Помпейо каза още, че САЩ ще се изтеглят до 6 месеца от това ключово споразумение с Русия, ако тя не спре да го нарушава.

"Без договора ще има по-малко сигурност", каза германският първи дипломат Хайко Маас в Букурещ, където участва в среща на външните министри от ЕС. Той обаче подчерта, че нарушенията на Русия на практика са обезсилили договора.

Унгарският външен министър Петер Сиярто настоя Москва и Вашингтон да си сътрудничат, като посочи, че неговата страна е научила от историята безспорен урок: "Когато и да има конфликт между Изтока и Запада, ние, централноевропейците, винаги губим".

Белгийският му колега Дидие Рейндерс изтъкна, че изтеглянето от договора не е правилен подход. "Излизането от многостранната рамка не е начинът да постигнеш повече влияние или по-голяма ефективност в борбата срещу неразпространението", каза той.

Мнозина в Европа се опасяват, че изтеглянето на САЩ ще предизвика дискусия за ново ядрено въоръжаване.

Министър Маас обаче предупреди срещу такива разговори. "Европа вече не е разделена както по времето на Желязната завеса и затова всички отговори от онези времена са напълно непригодни да откликнат на предизвикателствата, с които се занимаваме сега".

Кремъл заяви днес, че съжалява за предстоящата стъпка на САЩ да спрат да спазват знаковия договор за ядрените ракети и обвини Вашингтон, че е не е успял да се вслуша в другата страна или да преговаря, за да се избегне такъв изход, предаде Ройтерс.

"Нежеланието на американците да се вслушат в каквито и да е доводи и да провеждат съществени преговори с нас показва, че решението на Вашингтон да скъса този договор отдавна е било взето във Вашингтон", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Песков подчерта, че в следващите дни се очаква "с голямо съжаление" получаването на официално уведомяване за оттеглянето на САЩ от договора, предаде Асошиейтед прес.

Представителят на Кремъл отговори отрицателно на въпрос дали през последните дни е имало някакви контакти със САЩ, предаде ТАСС.

Президентът Владимир Путин е обсъдил с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация предстоящото излизане на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съобщи още Песков, цитиран от ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още