Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският фонд за стратегически инвестиции ще работи до 2020 г.

Инвестиционната цел се увеличава от 315 млрд. евро до поне 500 млрд. евро, решиха от Европейския парламент

Европейският фонд за стратегически инвестиции ще работи до 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) е одобрил разширяването и укрепването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), основният стълб на Плана за инвестиции за Европа (т.нар. План Юнкер), съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Срокът на действие на фонда се удължава с още две години до 2020 г., а инвестиционната цел се увеличава от 315 млрд. евро до най-малко 500 млрд. евро.

Инвестициите трябва да насърчават създаването на работни места, особено за младите хора, растежа и конкурентоспособността, енергетиката, околната среда и климата, здравеопазването, научните изследвания и иновации, устойчивия транспорт, цифровия сектор и творческите индустрии и икономически по-слабите региони на Европейския съюз (ЕС).

ЕП освен това ще може да номинира член на Управителния съвет на ЕФСИ с цел подобряване на прозрачността и отчетността.

ЕК припомня, че ЕФСИ, който се изпълнява от Европейската инвестиционна банка, е създаден през 2015 г. за първоначален период от три години с цел мобилизиране на поне 315 млрд. инвестиции в реалната икономика. ЕК предложи да се удължи периодът на продължителност до края на настоящата многогодишна финансова рамка, за да се постигне целева инвестиционна рамка от 500 млн. евро.

Общото финансиране по линия на ЕФСИ в България възлиза на 355 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 1,5 млрд. евро, показват данни, публикувани на сайта на фонда.

Един от успешните проекти, подкрепени от фонда, е на Българската банка за развитие на стойност 150 млн. евро за кредитиране на малки и средни предприятия. Биовет Пещера пък получава 100 млн. евро, за да строи нови производствени мощности и да финансира научно-изследователска дейност и развитие на иновации. Общата стойност на проекта е 222 млн. евро. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Осем души са ранени при експлозия в Лион