IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси изплуваха на зелена територия в сряда

Технологичният сектор се представи най-добре в Европа

20:31 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с ръст сесията в сряда след бавно начало на деня, в който инвеститорите бяха под въздействието на поредица от корпоративни отчети, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,8%, а технологичният сектор се представи най-добре. Повечето сектори се озоваха на зелена територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,37% до ниво от 7629,22 пункта. Германският DAX прибави 1,47% към стойността си до равнище от 14 362,03 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 1,38% и завърши деня на ниво от 6624,91 пункта.

На обратния полюс на паневропейския бенчмарк книжата на Rio Tinto поевтиняха с близо 5%, сле като компанията обяви по-слаби от очакванията доставки на желязна руда за първото тримесечие. Англо-австралийската минна компания предупреди, че ускоряващата се инфлация, блокадите заради COVID в Китай и войната в Украйна може да подкопаят перспективите пред нея.

В същото време цената на акциите на Credit Suisse намаля с 1,5%, след като швейцарската банка съобщи, че очаква загуба в отчета си за първото тримесечие заради увеличените законови провизии.

Публикувани от Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) данни в сряда показаха, че регистрациите на нови коли са продължили да намаляват в ЕС със спад от 20% през март.

Трейдърите в Европа продължават да наблюдават войната в Украйна. Конфликтът навлиза във втора фаза, при която започват ожесточени боеве в източната част на страната.

Украйна съобщи в понеделник, че офанзивата на Русия в източната област Донбас е започнала, като високопоставен представител я определи като „втората фаза“ на войната. Източният град Кремина попадна под контрола на руските сили във вторник, а губернаторът на областта заяви, че това е първият пленен град в тази фаза на войната.

Инвеститорите са под влиянието и на последните мрачни глобални икономически прогнози на Международния валутен фонд и Световната банка.

Във вторник МВФ понижи прогнозите си за растежа на световната икономика за 2022 г. и 2023 г., като заяви, че икономическите последици от нашествието на Русия в Украйна ще „стигнат широко и далеч, което ще се прибави към натиска върху цените и ще задълбочи значителни политически предизвикателства“.

В понеделник Световната банка понижи прогнозите за растежа на световната икономика за 2022 г. с близо цял процентен пункт от 4,1% на 3,2%, като се позова на натиска, който нашествието на Русия в Украйна оказва върху световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още