IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси регистрираха ръстове след подобрение в данните за индустрията

Британската лира поевтиня рязко, след като премиерът Борис Джонсън свика министрите си на извънредно заседание, което повишава очаквнаията за предсрочни избори

19:29 | 02.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси регистрираха ръстове в понеделник на фона на данни за производствения сектор в Европа и Китай, които показаха леко подобрение, въпреки че то не е достатъчно, за да бъдат заглушени страховете за забавяне на световния икономически растеж, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,3%, като финансовият сектор отчете ръст с 0,9%, докато технологичния сектор се раздели с 0,6% от стойността на книжата си.

В неделя влязоха в сила американски мита върху китайски стоки на стойност 112 млрд. долара, като в същото време Пекин започна да налага мита върху вноса на стоки от САЩ на стойност 75 млрд. долара.

Освен това стана ясно, че Китай е подал жалба срещу САЩ в Световната търговска организация.

В Европа индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността се понижи за седми месец подред през август. Въпреки това отчетените 47 пункта са все пак леко подобрение спрямо регистрираните през юли 46,5 пункта.

Последното проучване за производствения сектор в Китай изненада пазарите с ръста си през август. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) Caixin/Markit за август се оказа на ниво от 50,4 пункта, което е над очаквнаията на икономистите, интервюирани от Ройтерс за 49,8 пункта.

Във Великобритания обаче PMI индексът за промишлеността потъна с най-бърза скорост за последните седем години от 48 пункта на 47,4 пункта.

Междувременно британските депутати ще предложат през тази седмица закон, чрез който ще се опитат да блокират възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка. Основната опозиционна Лейбъристка партия ще публикува своя законодателен план във вторник, но ръководеното от консерваторите правителство засега отказа да гарантира, че ще действа, съгласно новия закон.

Британската лира поевтиня рязко, след като премиерът Борис Джонсън свика министрите си на извънредно заседание, подхранвайки очакванията, че подготвя предсрочни избори, ако тази седмица депутатите гласуват за отлагане на Brexit, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. В днешната търговия курсът на лирата спадна с над 1 процент до 1,2036 долара, което е близо до над двегодишния минимум от 1,2015 долара, отбелязан през август. Спрямо еврото британската валута се обезцени с 0,8 на сто.

Борис Джонсън възнамерява да свика предсрочни избори преди Brexit, ако парламентът нанесе поражение на правителството заради плана на премиера за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи в. "Сън", цитиран от Ройтерс. Според британското издание Джонсън може да свика избори още в сряда и да иска те да се състоят преди срещата на върха на ЕС, предвидена за 17 октомври.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още