IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси са на червена територия след смесените сигнали от САЩ и Китай

Европейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,4%

19:45 | 21.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха със спад сесията в четвъртък след поредното обтягане на китайско-американските отношения заради Хонконг, което засили опасенията, че „първата фаза“ на търговското споразумение между двете най-големи икономики в света може да бъде отложена за 2020 г., съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,4% в края на търговията, а почти всички сектори и основни борси се озоваха на отрицателна територия. Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,33% до ниво от 7238,55 пункта. Германският DAX отписа 0,16% от стойността си и завърши сесията на ниво от 13 137,70 пункта, а френският CAC 40 отбеляза спад от 0,22% до равнище от 5881,21 пункта.

Днес беше съобщено, че Китай е поканил американски преговарящи в Пекин за нов кръг от разговори в областта на търговията, но новината не подобри особено пазарните нагласи след смесените сигнали през последните дни.

И двете камари на Конгреса приеха законопроект в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг в сряда, който може да постави президента Доналд Тръмп в затруднено положение в момент, когато опитва да постигне търговско споразумение с Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че Пекин „осъжда и се противопоставя твърдо“ на законопроекта, съобщи Ройтерс. Агенцията информира вчера, като се позова на експерти в областта на търговията и близки до администрацията на Тръмп източници, че финализирането на частична сделка може да бъде отложено за 2020 г. заради настояванията на Китай за по-обхватна отмяна на митата.

Обратно в Европа данни на Европейската комисия показаха, че доверието на потребителите в еврозоната е нараснало леко между октомври и ноември.

На корпоративния фронт Thyssenkrupp обяви, че нетната й загуба за фискалната 2019 г. е нараснала, а прогнозите за 2020 г. бяха понижени. Книжата на германския гигант отписаха близо 14% от стойността си в края на сесията.

На другия полюс цената на акциите на британската компания за комунални услуги Centrica се повиши с 9%, а книжата на Direct Line поскъпнаха с 6,3% след положителни новини за търговията през третото тримесечие.

Royal Mail се озова на дъното на европейския индекс на сините чипове след обявяването на доклада й за първото полугодие, а британската пощенска компания, която е почти пълен монополист в родината си, изостава и в плановете си за преструктуриране. Книжата на компанията поевтиняха с 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още