Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските борси се оказаха на зелено след новините от ЕЦБ

Инвеститорите следиха и новата порция финансови отчети

Европейските борси се оказаха на зелено след новините от ЕЦБ

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха деня с повишения след изказването на Европейската централна банка, пише CNBC.

Паневропейският индекст Stoxx 600 приключи сесията с 0,6% ръст, след като акциите на туристическите компании и тези на фирмите за отдих записаха 2,7% скок и поведоха ръстовете. Повечето сектори основни борси в Европа се оказаха на зелено.

Таблица: CNBC

Днес Европейската централна банка запази паричната си политика стабилна, но промени насоките си за лихвените проценти, за да отрази наскоро повишената си целева инфлация. Банката обеща да поддържа позиция на „постоянно приспособяване“, докато целта ѝ не бъде постигната.

Във фокуса на инвеститорите остава и сезонът на отчетите. Данните на компаниите предлагат измерване на въздействието на пандемията върху бизнес общността в Европа. Днес своите финансови отчети обявиха Unilever, Publicis, ABB, Roche, Centrica, Mulberry Group, както и други.

Цената на акциите на шведската инвестиционна фирма EQT скочи с 12,8% и поведе Stoxx 600 след силните данни на компанията за първото полугодие.

Стойността на книжата на Unilever се сви с 5,7%, след като гигантът за потребителски стоки сви прогнозата за годишния си оперативен марж заради по-високите цени на суровините.

Инвестиционният директор на AJ Bell Ръс Молд твърди, че отчетът на компанията следва сходен модел с наблюдавания в други корпоративни отчети.

„Да, те се радват на скок в търсенето, но възможността им да се възползват напълно от този скок по отношение на печалбата е компрометиран от нарастващите разходи“, допълва той.

 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Може би трябва да спрем да демонизираме изкопаемите горива