IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Unilever отчете добри резултати, но сви прогнозата за оперативния марж

Нарастващите разходи на суровините оказват натиск върху възвръщаемостта на компанията

12:29 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Unilever отчете по-висок ръст от очакваното на приходите от продажби за второто тримесечие и за първото полугодие, след като потребителите готвят повече у дома, но сви прогнозата за годишния си оперативен марж заради нарастващите разходи за суровини, предава Ройтерс.

Приходите от продажби на производителя на сапуните Dove и майонезата Hellmann’s са нараснали с 5 на сто през трите месеца, завършили на 30 юни, надминавайки повишението от 4,8%, очаквано от анализаторите.

Приходите от продажби за първата половина на годината са с 5,4% по-високи спрямо година по-рано и са над прогнозата. Освен това се оказаха над средносрочната цел за 3-5% растеж.

Сега компанията заяви, че очаква годишният ѝ оперативен марж да остане без изменение.

“Unilever записа силно първо полугодие, с 5,4% ръст на приходите от продажби, подкрепен от нашия продължаващ фокус върху оперативните постижения“, коментира главният изпълнителен директор Алън Джоуп и заяви, че компанията усеща натиска от нарастващата инфлация.

Резултатите на компанията бяха обявени в момент на противоречия относно решението на американското дъщерно дружество Ben & Jerry’s да спре продажбите на сладолед в окупираните палестински територии, което предизвика реакция срещу марката в Израел.

Започването на ваксинациите срещу коронавируса, повторното отваряне на развитите икономики и помощите от американското правителство за близо 6 трлн. долара след избухването на пандемията подхранват търсенето на всичко – от автомобили до храна от ресторанти, натоварвайки веригите на доставките, като се създава недостиг на работна ръка и се качват цените на суровините.

Печалбата на акция на компанията е достигнала 1,33 евро през първата половина на годината, като също е надминала средната прогноза за 1,24 евро. Оперативният марж се е свил с 1 процентен пункт, под 1,2 процентни пункта спад, които очакваха анализаторите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още