IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършат седмицата с оптимизъм

Stoxx 600 приключи деня с 0,6-процентно повишение

19:28 | 12.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията в петък с повишения, след като инвеститорите обърнаха внимание на новите икономически данни и ускоряването на темпа на ваксинациите срещу Covid-19, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,6% ръст, след като акциите на медийните компании записаха 1,5% повишение на стойността, а книжата на технологичния сектор поскъпнаха средно с 1,3%. Повечето сектори и основни борси завършиха на зелена територия. От началото на седмицата Stoxx 600 е нараснал с 1%.

Снимка: CNBC

Нови правителствени данни показват, че през 2020 г. британската икономика се е свила с 9,9%, записвайки най-голямото си годишно понижение от 1709 г. насам.

През последните три месеца на 2020 г. обаче британският брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 1%, след като страната отново наложи блокада, за да овладее разпространението на коронавируса.

Междувременно Руската централна банка запази без промяна основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво от 4,25% след скорошния ръст на инфлацията, който подсказва, че по-нататъшното облекчаване на паричната политика може да е извън дневния ред.

Освен това Русия подсказа, че е готова да скъса отношенията си с Европейския съюз, съгласно фрагмент от интервю, публикувано на уебсайта на руското външно министерство тази сутрин. Това е поредният знак за нарастващото напрежение между страната и блока.

Инвеститорите продължават да следят и сезона на отчетите. Цената на акциите на датската компания GN Store Nord се повиши със 7,1%, а тази на нидерландската банка ING Groep скочи с 6,7 на сто след силния финансов отчет. Германската медийна компания ProSiebenSat.1 също записа ръст в стойността на своите акции в размер на 6,4%.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озоваха австрийската Verbund, чиито акции се разделиха с 9% от стойността си, и испанският доставчик на възобновяема енергия EDP Renovaveis, при който поевтиняването на акциите достигна 7,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още