IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика изпрати най-лошата си година от 1709 г.

Бързата ваксинационна кампания обаче може да помогне за силен отскок през 2021 г.

13:45 | 12.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Обединеното кралство е нараснала с двойно по-висок темп от очакваното през четвъртото тримесечие, показвайки признаци на устойчивост на фона на ограниченията заради коронавируса в края на година, която вкара страната в най-лошата рецесия от 1709 г. насам.

Данните, публикувани в петък, добавят известна тежест към гледната точка на Английската централна банка, че макар икономиката вероятно да се свие през първите три месеца на годината, успешното пускане на ваксините и ръстът на спестяванията на домакинствата по време на блокиранията може да даде тласък на мощно възстановяване през 2021 г., предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 1% през периода от октомври до декември, подхранван от бумa в строителството и държавните разходи. За цялата година обаче има свиване с 9,9%, малко под последните оценки на фискалния надзорен орган на Обединеното кралство. БВП БВП

Годишното свиване с 9,9% е над два пъти повече от отчетеното през 2009 г. след глобалната финансова криза.

Икономистите, анкетирани от Refinitiv, очакваха годишен спад от 8% през 2020 г. с увеличение в размер на 0,5% за четвъртото тримесечие. Данните днес следват ревизирания ръст от 16,1% през третото тримесечие, след като социалните, туристическите и бизнес ограничения бяха намалени.

Към петък сутринта Великобритания е регистрирала над 4 милиона случая на Covid-19 и 115 000 смъртни случая, показват данни, събрани от университета „Джон Хопкинс“. Обединеното кралство беше засегнато от нови и по-лесно пренасящи се варианти на вируса през последните месеци.

Хитеш Пател, портфолио мениджър в Quilter Investors, заяви пред CNBC, че Великобритания е преживяла "annus horribilis" (ужасяваща година, б. ред.) под формата на "trifecta" (троен залог при конни залагания, б. ред.) - криза в общественото здравеопазване, икономически блокирания и несигурност около Brexit.

„Както и да е - 2020 г. е в миналото и Великобритания може да има обещаваща втора половина на годината, като се има предвид успехът в ваксините“, каза той.

Перспективите за икономиката зависят от степента на белезите, оставени от пандемията, и от това колко скоро правителството може да се възползва от една от най-бързите ваксинационни кампании в света, за да разхлаби ограниченията. Финансовият министър Риши Сунак заяви, че икономиката демонстрира „устойчивост“ през зимата, но настоява, че е правилно да „продължим предпазливо“ по отношение на прекратяванията на блокирането.

Правителството ще определи „подкрепата, която ще предоставим през следващата фаза на пандемия“ при представянето на бюджета на 3 март, каза той.

„Това, което става ясно от данните, е устойчивостта и адаптивността на фирмите и домакинствата“, казва пред Bloomberg Дийн Търнър, икономист в UBS Global Wealth Management. „С намаляването на ограниченията продължаваме да очакваме енергично възстановяване на икономиката”.

Паундът не се промени сило публикуването на данните, търгувайки с лек ръст от 0,2% до 1,393 долара. Държавните облигации също не отчетоха силни промени.

Главният икономист на АЦБ Анди Халдейн заяви, че централната банка очаква потребителите да освободят спестявания за около 250 милиарда лири, които домакинствата са натрупали, докато икономиката бе заключена.

„След една година годишният ръст може да бъде двуцифрен“, написа Халдейн в петък в статия за вестник Daily Mail, преди да бъдат публикувани последните данни за БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още