IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха със спад последната сесия за седмицата

Застрахователният сектор поведе загубите на Стария континент

19:48 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските борси завършиха със спад търговията в петък на фона на продължаващите сътресения заради шеметната търговия на дребно, разтърсила Wall Street, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с понижение от 1,9%, като застрахователите акции отписаха 2,3% от стойността си и поведоха загубите. Всички сектори се озоваха на червена територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 1,82% до ниво от 6407,46 пункта. Германският DAX записа спад от 1,71% до равнище от 13 432,87 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 2,02% и приключва седмицата на ниво от 5399,21 пункта.

Нагласите са разтърсени от резкия ръст на спекулативната търговия от инвеститори на дребно и редица е-брокери предприеха стъпки да ограничат преднамереното купуване на акции на силно „скъсени“ компании в четвъртък след седмица на огромни и вероятно синтетични движения при непопулярни имена като GameStop.

Но книжата на GameStop и AMC Еntertainment поскъпват отново в предборсовата търговия, след като Robinhood съобщи, че ще позволи известно ограничено купуване на акции в петък.

Novavax съобщи в четвъртък, че ваксината й срещу COVID-19 е ефективна в 89,3% от случаите при клинични изпитания във Великобритания и е почти ефективна в борбата с новия вариант, открит за първи път на Острова. Johnson & Johnson съобщи в петък, че ваксината й е ефективна в 72% от случаите при клинично изпитание в САЩ, но не e толкова мощна в други региони.

Напрежението между производителя на ваксини AstraZeneca и Европейския съюз продължи в четвъртък, като блокът предупреди фармацевтичните компании, че ще използва цялата си правна сила, за да предотврати износ, ако те не се ангажират да осигурят обещаните доставки.

На корпоративния фронт Daimler надмина очакванията за печалбата си през 2020 г. благодарение на силно четвърто тримесечие, като печалбата преди лихви и данъци е достигнала 6,6 млрд. евро спрямо очакваните от анализаторите 5,25 млрд. евро. Германският автомобилен производител изрази оптимизъм и в указанията си за 2021 г.

Новият главен изпълнителен директор на Commerzbank Манфред Кноф планира да съкрати още 10 хил. работни места и да затвори стотици клонове, съобщи в четвъртък втората по големина германска банка.

В макроикономически план френската икономика се е свила по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие на 2020 г. на фона на второто затваряне заради коронавируса, показаха официални статистически данни. БВП за четвъртото тримесечие е намалял с 1,4% спрямо очакваните от икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, 4%.

Цената на акциите на Ericsson скочи с 10% и оглави Stoxx 600, след като шведската телекомуникационна компания с лекота надмина очакванията за печалбата си през четвъртото тримесечие.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на германския производител на автомобилни батерии Varta и на биотехнологичната компания Evotec поевтиняха със съответно 9,4% и 7,3%. Цената на акциите и на двете компании беше подкрепена в предходните сесии от купуването на акции, върху които хедж фондовете имат къси позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още