IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се върнаха към ръстове с надеждата за нови стимули

Акциите на VW поскъпнаха с 1,7% въпреки решението на концерна да преустанови своята производствена дейност в Европа от събота

19:41 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси успяха да завършат днешната сесия на зелена територия, подпомогнати от възвърналия се оптимизъм сред инвеститорите за налагане на допълнителни стимули от страна на централните банки и правителствата в борбата срещу разпространението на коронавируса и съответния ефект върху икономиката в Европа, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи търговията с ръст от 2,2 на сто след една волатилна сесия, която започна с покачване от 3%, последвано от преминаване на червена територия.

Германският показател DAX напредна с 2,25%, или със 196,85 пункта, до ниво от 8939,10 пункта.

Френският индекс CAC записа ръст от 110,32 пункта, или 2,84%, до 3991,78 пункта.

Британският измерител FTSE се повиши с 2,79% до 5294,90 пункта.

В последните минути от сесията стана ясно, че Европейският съюз (ЕС) ще разхлаби правилата за държавна помощ за компаниите, засегнати от коронавируса. Според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер дружествата ще могат да получават държавни субсидии до 500 000 евро или субсидирани държавни гаранции за банкови заеми като част от нови, временни правила за държавната помощ.

По думите на Вестагер този ход ще осигури ликвидност, за да продължат компаниите да работят, и съгласуваност между 27-те държави членки, тъй като някои правителства предприемат едностранни мерки за защита на своите граждани и бизнес.

европейски европейски

В същото време Bloomberg съобщи, че икономическите настроения в Германия и еврозоната се понижават драстично през март. През настоящия месец показателят на изследователския институт  ZEW за икономическите настроения в Германия се понижава с 58,2 пункта до минус 49,5 пункта. Това е най-големият спад за измерителя след започването на проучването през декември 1991 г. Оценката на икономическата ситуация в Германия също се влошава значително в сравнение с предходния месец.

С намаление от 59,9 пункта настроението на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие на еврозоната се влошава също толкова драматично, колкото и в Германия.

Ситуацията с разпространението на коронавируса остава най-тежко в Италия и Испания, като в същото време Франция и Германия обявиха рязко покачване на броя на заразените. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС трябва да затвори своите външни граници, ако иска да се ограничи заразата. Държавният глава нареди на френските граждани да си останат по домовете в рамките на 15 дни като мярка за справяне с разпространението на болестта.

Във Великобритания правителството на премиера Борис Джонсън затвори училищата, като посъветва гражданите да избягват социални контакти.

Очаква се Джонсън да представи допълнителни мерки относно пандемията по-късно днес или през следващите няколко дни.

При индивидуалните акции книжата на Volkswagen AG поскъпнаха с 1,7%, въпреки че германският автомобилен концерн заяви по-рано, че ще преустанови своята производствена дейност в Европа заради коронавируса, което ще се отрази негативно върху финансовите му резултати за годината.

Акциите на Iliad прибавиха 19% към стойността си, след като френската технологична компания представи целогодишния си финансов отчет. В същото време книжата на Casino поскъпнаха с 12 на сто, докато тези на белгийския телеком Proximus се изкачиха до върха на Stoxx с ръст от 20%.

Стойността на акциите на Osram Licht се срина с 24%, а книжата на SSP Group поевтиняха с над 29%, докато тези на Tui отчетоха 10-процетен спад в цената си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още