IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха деня с плахи повишения

Пазарното внимание бе силно фокусирано върху преговорите за Brexit тази седмица

19:49 | 08.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските акции приключиха деня с плахи повишения на фона на оптимизма по отношение на ваксинациите срещу коронавирус и малкия напредък в търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 0,2%, като по-голямата част от секторите и основните борси бяха на положителна територия. Лондонският индекс FTSE успя да приключи с повишение от 0,05% до 6558,82 пункта, след като първоначално се търгуваше с понижения.

Германският DAX се повиши с 0,06% до 13 278,49 пункта, докато френският CAC40 единствен записа спад от 0,23% до 5 560,67 пункта.

Пазарното внимание бе силно фокусирано върху преговорите за Brexit тази седмица. Британският премиер Борис Джонсън ще се отправи към Брюксел тази седмица в последен опит да осигури търговска сделка след 31 декември.

Той ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като преговарящите не успяха да постигнат сериозен напредък при подновяването на преговорите в понеделник.

Другата голяма новина в полезрението на инвеститорите беше пускането на ваксината на Pfizer и BioNTech във Великобритания, която стана първата западна държава, която стартира масова програма за ваксинация срещу коронавирус.

В същото време, рецензирани резултати, публикувани в медицинското списание Lancet във вторник, отново подчертаха, че ваксината срещу коронавирус, разработена от AstraZeneca и Университета в Оксфорд, има средна ефективност от 70%.

На Wall Street aмериканските търговци следят отблизо преговорите за допълнителен фискален стимул, докато броят увеличаващите се случаи на коронавирус в САЩ.

В корпоративен план акциите на Beijer Ref поскъпнаха с над 7%, след като частна инвестиционна група купи дял в шведски търговец на едро. В противоположния край на Stoxx 600 е австрийската фирма за полупроводници AMS, чиито акции поевтиняха с 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още