IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските планове за енергийна независимост чрез ВЕИ са пред провал

Siemens и Bosch се оттеглят от проекта за слънчеви ферми в Северна Африка, надеждите са насочени към Китай

11:23 | 19.11.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Герхард Книс, изпълнителен директор на Desertec Foundation. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Герхард Книс, изпълнителен директор на Desertec Foundation. Снимка: Ройтерс

Амбициозният план за задоволяване на 15% от енергийните нужди на Стария континент чрез слънчеви ферми в Северна Африка е пред провал, съобщава BBC.

Проектът Desertec имаше за цел да доставя електричество за Европа чрез мрежа от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и високоволтови кабели, които трябва да бъдат прокарани по дъното на Средиземно море.

През последните седмици обаче два ключови индустриални концерна, подкрепящи проекта, се отказаха. Испанското правителство също отказва да подпише споразумение за изграждането на слънчеви централи в Мароко.

Desertec беше създаден през 2009 г. с проектобюджет от 400 млрд. евро, с които трябваше да стартира добива на слънчева електроенергия в Северна Африка.

Идеята беше до 2050 г. капацитетът на мощностите да достигне 125 гигавата. По този начин могат да бъдат покрити всички локални енергийни нужди и същевременно за Европа да бъдат изнасяни огромни количества електроенергия чрез високоволтови кабели, прокарани по дъното на Средиземно море.

Три години по-късно обаче проектът е почти замразен. Два от основните индустриални партньори в инициативата -  Siemens и Bosch – обявиха, че се оттеглят.

„Siemens и Bosch са много големи компании“, коментира Даниел Егбе от Университета в Линц, Австрия. „Ако те не искат да подкрепят инициативата, за Desertec ще е много трудно“.

Някои европейски правителства също губят ентусиазъм.

Една от първите конкретни стъпки, която Desertec обяви, бяха плановете за изграждане на 3 соларни парка в Мароко. Декларация за инвестиционно намерение трябваше да бъде подписана неотдавна от група страни, включително Испания и Италия. Испанското правителство обаче реши да се въздържи, позовавайки се на трудностите при осигуряването на необходимите субсидии.

Лъч надежда за проекта е появилата се информация, че Китай може да  инвестира в замяна на достъп до определени технологии. Пекин например иска да научи как да използва високоволтови кабели с прав ток, които се предвижда да свържат електропреносните мрежи в Северна Африка и Европа, коментира Ханс Йозеф Фел, депутат от Партията на Зелените в германския парламент.

„Китайските пари могат да помогнат. Китай иска да се научи и наистина може да спаси проекта. Те имат огромни възможности“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И все пак, при проектобюджет от 400 млрд. евро само за този проект, ми е крайно любопитно колко се инвестира в опитомяването на термоядрения синтез? Някой да има инфо, па макар и приблизително?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
julian.popov.90
преди 11 години
Заглавието ви е грешно. Не става дума за европейските планове, а за Desertec, което съвсем различно.Няма план за енергийна независимост чрез ВЕИ.Целта 15% е вътрешна цел на Desertec, а това е самостоятелен частен проект.ЕС целите за 2020, които са единствените фиксирани цели за ВЕИ си вървят по план и по всяка вероятност ще бъдат надминати заради спада на цените на слънчевата енергия и по ред други причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Да не бързаме с присмеха. Отровите бавно се просмукват, има време ще се види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Единствено могъщите ядрени централи имат смисъл в обозримо бъдеще - и колкото по-скоро *** еврочиновници го проумеят, толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
И по-добре, че се отаква Европа от този проект, който я обричаше да стане заложник на ислямистките правителства от северна Африка. Европа трябва да заложи на шистов газ и ядрена енергия. Всичко друго за сега и за обозеимо бъдеще е красива утопия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Ironhorse
преди 11 години
Каква енергийна независимост ще имаш, като инсталациите за добив не са под твой контрол ? Африка е врящ котел от социално и цивилизационно естество !Поредната спряна далавера и то слава Богу навреме.Европа трябва да ускори строеж на собствени ВЕИ, като намали себестойността на оборудването и повиши КПД-то, и най-вече да не се прави на ощипана, а да започва добив на шистов газ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Не виждам нищо притеснително в статията, просто явно виждат по-добри алтернативи и без това да се инвестира в северна Африка си беше доста рисково, след това огромните разходи по пренос и т.н. явно има други технологии които биха много по-добър вариант за инвестиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Абе какво с термоядрения синтез - колко се инвестира в него? Да не се окаже накрая, че всичко е било само ей така - да се въртят едни пари?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Огромната бюрократична машина, безбройните регулации и изисквания на ЕС няма как да не уплашат дори големи компании като BOSH и Siеmens. Изисквания много, насреща само регулации и глоби. Някакъв другар Барозу се разпорежда с държавите как си иска. Е нека да се види сега, когато инвестициите бягат от целия ЕС, какво ще направи. Само с дотация и печатане на пари не се прави икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Съгласен съм с всичко от твоя коментар, освен с думичката "бавно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още