Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Еврозоната ще отпусне до 1 млрд. евро на Гърция, ако изпълни обещаните реформи

Досега Гърция е осъществила 13 от общо 16 обещани реформи

Еврозоната ще отпусне до 1 млрд. евро на Гърция, ако изпълни обещаните реформи

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовите министри на еврозоната могат да отпуснат на Гърция близо 1 млрд. евро през април, ако Атина дотогава успее да изпълни всички договорени с кредиторите реформи. Това заяви председателят на еврогрупата Мариу Сентену по време на пресконференция.

„Ако всички ангажименти за реформи са изпълнени, еврогрупата през април ще разгледа изпълнението на още мерки за облекчаване на дълга“, посочи той, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Въпреки това според Сентену все още има някои детайли, които трябва да бъдат изгладени, като основният останал въпрос е за възможното създаване на нова схема за защита на основното жилище, използвано за пребиваване.

Досега Гърция е осъществила 13 от общо 16 обещани реформи, посочват от Европейската комисия.

В рамките на споразумението за облекчаване на дълга с европейските кредитори, сключена през юни 2018 г., Атина трябва да получава на всеки шест месеца печалбата, която централните банки в еврозоната са направили от портфолиата си с гръцки дълг, както и от някои свои кредити.

Но средствата могат да бъдат отпуснати само ако Гърция изпълни всички обещани реформи и не се отметне от никои от направените по-рано промени.

Ръководителят на спасителния механизъм на еврозоната – Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), Клаус Реглинг заяви по време на пресконференция, че общо печалбата, която може да бъде отпусната на Атина, възлиза на 974 млн. евро (1,1 млрд. долара).

„Това не е нов заем от ЕСМ“, заяви той. „Има ангажименти, поети от еврогрупата в контекста на средносрочните дългови мерки миналия юни, и това са субсидии за Гърция“, допълни той и припомни, че те ще се отпускат на всеки шест месеца до 2022 г.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ердоган отново загуби Истанбул